FRANKRIKE. Under söndagen hölls den första omgången i det franska regionvalet. I valet gick Nationella fronten starkt framåt och tog ledande positioner i flera regioner.

I söndags var det regionval i Frankrike. Valets stora vinnare blev det nationalistiska partiet Nationella fronten som gick starkt framåt i flera regioner. I sydöstra Frankrike fick partiet över 41 procent av rösterna och nationellt sett fick man runt 30 procent av rösterna. Av de 13 regioner som gick till val blev man det största partiet i sex regioner.

Valet i söndags var den första omgången och den andra omgången kommer att hållas om en vecka då de två största partierna kommer att mötas. Nationella frontens partiledare Marine Le Pen välkomnade söndagens valresultat och sa att Nationella fronten nu har blivit ”Frankrikes första parti”. Resultatet är en historisk seger för partiet som förespråkar minskad invandring och hårdare antiterrorlagar.

Le Pen och hennes brorsdotter Marion Maréchal-Le Pen kandiderar båda personligen för de två största regionerna i landet och har båda fått över 40 procent av rösterna. Regionvalet ser ut att bli första gången då Nationella fronten vinner ett eller flera styren i de franska regionerna.

Källa:
Nationella fronten framåt i regionalval


  • Publicerad:
    2015-12-07 23:25