EKONOMI. Det norska regeringspartiet Høyres digitaliseringskommitté vill påskynda arbetet för ett kontantlöst samhälle. Detta genom att ta bort butikernas skyldighet att ta emot kontanter före 2020.

Idag har norska butiker en skyldighet till att ta emot kontanter från sina kunder. Detta oavsett om det innebär en säkerhetsrisk eller en kostnad för butiken att ha kontanthantering. Det är det norska regeringspartiet Høyres digitaliseringskommitté som vill påskynda arbetet för att ta bort detta krav för butikerna. Redan före år 2020 vill partiet att kravet ska ha slopats så att det därefter ska vara frivilligt för butikerna att ta emot kontanter eller inte.

Høyres mål är att Norge ska vara ett kontantlöst samhälle innan år 2030 och digitaliseringskommitténs förslag om frivillig kontanthantering är tänkt att kunna påskynda att målet uppnås. Under söndagen och måndagen ska partiet ha en konferens för partiets centrala ledning, regeringsmedlemmar och stortingsgrupp och där ta upp förslaget till diskussion.

Det är inte bara Høyre som vill få ett kontantfritt land. Även branschorganisationen Finans Norge, det norska polisfacket och bankjätten DNB vill se att Norge i framtiden blir helt fritt från mynt och sedlar.

Källa:
Norskt parti vill skynda på kontantlöst samhälle


  • Publicerad:
    2017-01-07 11:05