KOMMENTAR. Göteborgsdemonstrationen är efterlängtad och kommer bli mäktig.

700 deltagare i huvudstaden i november var bra. 600 i Falun i maj var ännu bättre med tanke på förhållandena (mindre stad och sämre geografiskt läge). Men det är i Göteborg det kommer att ske.

Det är i Göteborg den 30 september som vi kommer komma över den magiska gränsen på tusen personer och visa att det nationella motståndet har kapacitet att vara en massrörelse – på riktigt. Att vi kan mobilisera tusentals deltagare.

När demonstrationen i Göteborg går av stapeln har nästan ett år gått från demonstrationen i Stockholm den 12 november. Ett år till av nya rekryter och anhängare till det nationella motståndet, nya människor som väljer att ta klivet att faktiskt gå med i en stor demonstration. Människor som det senaste året sett att vi klarar av att organisera större demonstrationer.

Men det är mer än så. När vi höll 12 november-demonstrationen i Stockholm noterade jag att det fanns en hel del nationella stockholmare (sådana som ej var anslutna till Motståndsrörelsen) som inte dök upp. Många som jag vet har en bra relation till Motståndsrörelsen kom inte. Jag tror att den främsta orsaken till det är att de största demonstrationerna hållits just i huvudstaden. Stockholm är för en del en mättad marknad.

I Göteborg är läget helt annorlunda. Trots att staden alltid inhyst väldigt många nationella har en massiv gående demonstration genom centrala Göteborg mig veterligen inte ägt rum sedan andra världskriget.

Motståndsrörelsen höll ett offentligt möte på Järntorget med drygt 100 deltagare år 2003. Nationaldemokraterna samlade det dubbla året därefter i en stillastående demonstration. Det var även en mosképrotest på Hisingen och en mindre anti-Israel-demo för några år sedan. Efter det blygsamma antalet på 100 personer år 2003 har Motståndsrörelsen i stort sett ägnat sig åt tidningsförsäljningar och flygbladsutdelningar i staden. Mycket lyckade sådana för övrigt – men inga massiva demonstrationer.

Av någon outgrundlig anledning har verkligt stora demonstrationer inte ägt rum i Göteborg trots att det alltid funnits en stark nationell närvaro i staden. Därför så tror jag – eller vet – att det finns ett enormt sug efter det på Sveriges framsida, och jag tror att också en del gamla rävar vill vara med om det.

Jag har bott i och kring Göteborg i 13 år. Självklart känner och känner jag till många nationella som passerat genom åren i olika organisationer och nätverk. Min bedömning är att väldigt många nationella göteborgare som idag är inaktiva ändå har behållit sina åsikter. Om dessa bara rycker sig i kragen och sluter upp den 30 september kommer demonstrationen inte bara bli massiv utan episk. Det vore även en passande present till de som fått slå sig fram i staden och alltid förtjänat en egen stor marsch.

Det nationella motståndet växer i hela landet och så även i Göteborg. Rödingarna, som tidigare var starka då de la alla ägg i en korg och flyttade till staden, kraftsamlade nyligen 200 deltagare från hela Göteborg för att demonstrera mot ”rasism”. På samma plats och med samma paroll var de för några år sedan flera tusen demonstranter. Efter att nationella i årtionden fått slå tillbaka mot dessa har pendeln nu alltså svängt. Den 30 september tar vi över Göteborg för gott och visar att det är en nationell stad.

Alla till Göteborg!


  • Publicerad:
    2017-08-03 22:00