MOTSTÅNDSRÖRELSEN. I en intervju med Sveriges radio erkänner Göteborgs polischef att Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer inte stör ordningen utan att det är vänsterextremister som startar upplopp och kaos. Polisen lovar också att Motståndsrörelsen kommer beviljas demonstrationstillstånd.

Erik Nord.

Inför Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg nästa månad har Sveriges radio pratat med Erik Nord som är polischef för Storgöteborg. Nord konstaterar bland annat att polisen i Sverige inte kan neka en demonstration tillstånd på grund av bristande polisresurser, vilket polisen i Norge skyllde på när de nekade Motståndsrörelsen demonstrationstillstånd i Fredrikstad.

— Den fria åsiktsbildningen är så konstruerad att alla ska få föra fram sina uppfattningar, förklarar Nord.

Det mest intressanta i intervjun är dock att Nord konstaterar att Motståndsrörelsens demonstration i sig inte hotar ordning och säkerhet i Göteborg.

— Min generella bild är att det inte är den här demonstrationen som kommer utgöra den största faran för ordning och säkerheten, säger Nord och fortsätter sedan:

— Vi kommer säkert få upploppsliknande situationer runt demonstrationen. Men de förövas ju i första hand av så kallade motdemonstranter. Då är det vår sak är stå emellan och hålla isär och se till att båda sammankomsterna kan genomföras.

Den katolske journalisten och debattören Gert Gelotte bereddes för två dagar sedan plats i den judiska tidningen Göteborgs-Posten att skriva en hatisk artikel där han hävdade att polisen borde tvinga Motståndsrörelsen att hålla sin demonstration inspärrade i en fotbollsarena där inga utomstående skulle exponeras för det politiska budskapet. Detta avfärdar polischef Nord som irrationellt svammel utan stöd i lagen.

— Vår bild är att så ser inte lagstiftningen ut. Jag har förståelse att det väcker anstöt när nazister marscherar på våra gator. Men om polisen skulle pröva vilka åsikter som fick framföras och börja undersöka vem som framför dem, och huruvida de är straffade sedan innan, då närmar det sig något som inte liknar fri åsiktsbildning och inte ens demokrati, säger Nord.

En frispråkig polischef
Erik Nord är en polisman som varit ovanligt rak och hård i vissa frågor. 2015 uttryckte han att tiggeri borde förbjudas helt och att polisen redan nu borde använda existerande regler för att stoppa tiggarna i den mån det går.

I samband med terrordådet i Stockholm menade Nord på Twitter att Sverige borde börja dra in uppehållstillstånd för invandrare som stödjer ”våldsbejakande extremism”. Senare har han gått så långt som att säga att även medborgarskap borde dras in. Han har också kallat islamister för ”mörkermän”.

En kvinnlig socialdemokrat har till och med anklagat Nord för att vara rasist, vilket han dock avfärdat.

För mer information om den kommande demonstrationen i Göteborg, följ Nordfront!

Källor:
Polisen: ”Ingen anledning att neka demonstration”
Erik Nord är inte rasist


  • Publicerad:
    2017-08-17 11:25