FAKE NEWS. Efter en misslyckad poliskontroll i Oslo barrikerade sig en kriminell missbrukare i sin lägenhet. Nu försöker lögnarna från NRK att koppla mannen till Motståndsrörelsen, trots att de själva medger att han inte är medlem i organisationen.

Det var under natten till torsdag som en man, som uppges vara i 25-års åldern, flydde från polisen i samband med att dessa försökte stoppa honom för en fordonskontroll. Efter en följande polisjakt barrikerade sig mannen inne i sin lägenhet i Osloförorten Asker, där han hotade med att skjuta polisen om de skulle försöka ta sig in.

Efter en längre polisinsats löstes konflikten och mannen kom frivilligt ut. Han sitter nu häktad misstänkt för bland annat hot mot tjänsteman och drograttfylla. I domstolens dokument från häktningsförhandlingen kan man bland annat läsa:

Enligt rättens bedömning finns en hög sannolikhet att den misstänkte på nytt kommer att begå liknande överträdelser som de han misstänks för ifall han släpps på fri fot. Rätten har vid överläggningen lagt särskild vikt vid att den misstänkte är straffad vid rad tidigare tillfällen, varav upprepade gånger för vapen- och narkotikarelaterade brott. Han är även tidigare dömd för olaga hot, våldsbrott och rån. Den misstänkte tycks just nu vara inne i en period där hans förmåga att motstå att begå mycket allvarliga brott är låg.

Det är alltså ovan nämnda händelse och mannen som är kopplad till den som NRK-journalisterna Ståle Hansen, Christine Svendsen, Øyvind Bye Skille och Olav Døvik försöker att använda för att svartmåla Motståndsrörelsen.

FRÅN VÄNSTER: Olav Døvik, Christine Svendsen, Øyvind Bye Skille och Ståle Hansen.

I artikeln ”Fant brannbombe i leiligheten til høyreekstremist” hävdar de nämligen att de via ”oberoende källor” har fått information om att mannen skulle ha kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. Senare i artikeln motsäger de dock sitt eget påstående genom att bekräfta att han de facto inte är medlem i Motståndsrörelsen, utan menar istället att han vid något tillfälle ska ha distribuerat organisationens propaganda.

Trots att de alltså själva erkänner att Motståndsrörelsen inte har någon koppling till ärendet så anser journalisterna likväl att det är relevant att ta med ett citat från Benedicte Bjørnland, chef för den norska säkerhetspolisen Politiets sikkerhetstjeneste (PST), om att PST fruktar att Motståndsrörelsen kan begå våldsamma aktioner och att de inte önskar att någon med en ”våldsam ideologi” ska inneha vapen.

Avslutningsvis skriver NRK om en ”brandbomb” som ska ha beslagtagits inne i mannens lägenhet och frågar polisen ifall mannen kan ha planerat att använda den i en ”planerad aktion” och antyder därmed att mannen i fråga kan ha gått med planer om att bedriva politisk terror. Den ledande frågan avfärdas dock snabbt av polisen.

— Det var tal om ett glas med bensin och trasor i som han planerade att kasta på polisen ifall de kom in. Vi kopplar den inte till något annat användningsområde, förklarade poliskommissarie Steinar Slotte för NRK.

NRK-journalisternas enda ”bevis” för en koppling mellan mannen och händelsen i fråga och Motståndsrörelsen är alltså att ”oberoende källor” påstår att han ska ha delat ur organisationens flygblad. Flygblad som vem som helst kan köpa i organisationens webbutik eller ladda ned och skriva ut själv.

För tydlighetens skull har Frihetskamp också varit i kontakt med Tommy Nyberg, nästeschef över Rede 1, som dementerar uppgifterna om att mannen skulle vara medlem i Motståndsrörelsen.

— Jag vet inte vem han är, men han är definitivt inte medlem hos oss. Ifall han har delat ut våra flygblad så har han beställt dem från hemsidan eller skrivit ut dem själv, förklarar Nyberg.

NRK-journalister som hetsar
Bakom artikeln står samma NRK-journalister som nyligen bedrev en längre hetskampanj mot Motståndsrörelsen. För att se Motståndsrörelsens svar på denna hetskampanj rekommenderas filmen ”Motstandsbevegelsen gir løgnpressen svar på tiltale!”. Där kan man även se hur Haakon Forwald och Pär Öberg konfronterar NRK-journalisterna Olav Døvik och Øyvind Bye Skille.

Se filmen nedan:

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.net.


  • Publicerad:
    2017-03-27 07:30