ISRAEL. Drygt 30 gravvårdar tillhörande ett katolskt kloster strax utanför Jerusalem har slagits sönder. Israelisk polis har öppnat en utredning om misstänkt hatbrott, men katolska kyrkans högste ledare i landet säger att han av erfarenhet inte tror att utredningen kommer att leda någonstans.

Det är det katolska Beit Jamal-klostret, ett populärt pilgrimsmål strax utanför Jerusalem, som drabbats av en omfattande skadegörelse gentemot sin kyrkogård. Drygt 30 gravstenar i form av kors har rivits ner. samtidigt som ett antal gravkammare har skadats.

Gravskändningen upptäcktes inledningsvis av klostrets munkar i samband med att de inspekterade kyrkogården. Fader Antonio Scodo, som är ansvarig för skötseln av gravvårdarna, menar att det är en religiöst motiverad attack.

— De ville slå sönder och slita ned en symbol för den kristna tron, korset, säger munken.

Attacken mot klostret har fördömts i starka ordalag av flera katolska länders ambassader i Israel, bland annat Italien och Polen. Den polske ambassadören säger exempelvis att det hela är ”en ofattbar akt av antikristen vandalism”.

Israelisk polis har öppnat en utredning om så kallat hatbrott, men säger samtidigt att attacken kan ha skett för flera veckor sedan och att man inte har någon misstänkt.

Det är dock inte första gången som klostrets utsätts för attacker. 2013 kastades brandbomber mot klostrets byggnader, som även förseddes med klotter med ord såsom ”Död åt gojerna!” och ”Hämnd!”. I samband med omfattande attacker mot palestinier och araber i Israel under 2016 revs också ett stort antal kors ned på kyrkogården, och i september förra året slogs en staty föreställande jungfru Maria och flertalet fönster i klostrets kapell sönder. Polisen har fortfarande ingen misstänkt för de tidigare attackerna och det latinska patriarkatet i Jerusalem, som är romersk-katolska kyrkans högsta ledning i landet, tror därför inte heller att utredningen kommer att leda någonvart.

— Vi ser nästan inget säkerhetstänk kring detta farliga fenomen hos de statliga myndigheterna, speciellt eftersom landets högsta ledare hävdar att kristna har det väldigt bra [i Israel], säger Wadie Abunassar, talesperson för det latinska patriarkatet.

Detta är också bara en attack i raden av hundratals de senaste åren. Trots att gärningsmännen i många fall är kända, är gripanden ovanliga och åtal sker i princip aldrig.

Förutom attentat mot byggnader och skändade kyrkogårdar trakasseras kristna personer helt öppet i Israel och framförallt på Jerusalems gator. Särskilt utsatta är kristna präster och nunnor som dagligen spottas i ansiktet och hånas av ortodoxa judar, utan att den israeliska polisen ingriper. Detta har gjort att många kristna inte ens törs röra sig i vissa delar av staden.

Källor:
Vandals destroy Christian cemetery in Israel in apparent hate crime
Discrimination & Hate Crimes Against Christian Palestinians in the Holy Land


  • Publicerad:
    2018-10-19 12:00