SKOLA. Skolorna i Sverige har blivit beroende av obehöriga lärare för att kunna bemanna skolklasserna med vuxen personal. I många skolor är numera de flesta lärare inte behöriga att undervisa. Nu får hela skolklasser underkänt eftersom skolan inte har någon lärare som får sätta betyg i ämnet.

En undersökning av Skolverket visar att skolan i Sverige har stora problem med att anställa kompetent personal. Enligt en tidigare rapport från Skolverket är det bara omkring 65 procent av förskollärarna, 67 procent av lärarna i grundskolan, och 52 procent av lärarna i gymnasieskolan som är legitimerade.

På fem-i-topp-listan över andelen behöriga lärare under 2017 finns två kommuner från Norrland, Bjurholm och Vännäs, båda med 88 procent behöriga lärare. Bland de fem sämsta kommunerna återfinns också två kommuner från Norrland, Ragunda och Sollefteå, med 43 och 47 procent behöriga lärare.

— Det var en lärare som inte var utbildad så då fick de sätta E på oss allihopa i klassen, kommenterar en elev i Ragunda kommun.

I år visar färsk statistisk att andelen behöriga lärare i Ragunda minskat ytterligare, till mindre än 37 procent. Detta innebär att omkring 2 av 3 lärare Ragunda nu saknar formella kunskaper att undervisa.

Generellt sett ökar klyftorna i Sverige. Precis som klassklyftorna ökar är skillnaderna också allt större mellan skolornas kvalitet och formella kunskaper att undervisa eleverna. I år visar färsk statistik att Habo kommun i Jönköpings län ligger i topp med 91 procent behöriga lärare i sina skolor.

Skillnaderna mellan landsbygden och städerna är också väsentliga. Det skiljer 10 procent till städernas fördel generellt sett. Dessutom är skillnaderna större än de ser ut, eftersom det händer att behöriga lärare undervisar i ämnen som de inte är behöriga i, men ändå räknas som behöriga lärare i statistiken.

Framförallt är lärarbristen stor i praktiska ämnen, som idrott, slöjd, bild, musik och teknik. På länsnivå kan skillnaden i behörighet inom vissa ämnen vara över 50 procentenheter.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-03-31 09:00