UKRAINA. Utläckta ljudinspelningar, främst av samtal mellan Ukrainas förre president Porosjenko och USA:s förre vicepresident Biden, visar hur man plundrat Ukrainas folk samt hur Porosjenko sålt ut ”sitt” land.

Nordfront har tidigare granskat oligarken och före detta ukrainske presidentens Petro Porosjenkos förehavanden.

Nu har ljudinspelningar läckt ut där står klart att oligarken tillsammans med den tidigare amerikanske vicepresidenten Joe Biden ägnat sig åt korruption och vanstyre av landet Ukraina på hög nivå.

Porosjenko utreds för närvarande för högförräderi av Ukrainas åklagarmyndighet.

Joe Biden har förut ertappats med fingrarna i den syltburk som Ukraina utgjort för honom.

När statsåklagaren började granska oegentligheter i gasbolaget Burisma Holdings, där Bidens son Hunter Biden var styrelseledamot, ställde Biden för utbetalandet av ett miljardlån till att Ukraina kravet att statsåklagaren avgår.

Med liknande hot har han försökt påverka valet av premiärminister.

De aktuella inspelningarna visar hur Biden och den dåvarande utrikesministern John Kerry framför krav att den ukrainske statsåklagaren Viktor Sjokin, som alltså utredde företaget Burisma, skulle avskedas – vilket också verkställdes sent år 2015.

— Innan vicepresident Biden kommer in vill jag be dig att försöka se om det finns ett sätt att lösa det här problemet med att ersätta statsåklagaren, du vet den här Sjokin. För som jag förstått det så försöker han blockera upprensningen inom åklagarkontoret och jag vet att vicepresidenten är väldigt oroad över det, och jag tror att det vore bra att komma till någon slags lösning, yttrar Kerry i en diskussion med Porosjenko.

Porosjenko invänder emellertid att det efter en lagändring är den nybildade antikorruptionsbyrån som ska driva fallet. Han låter även förstå att man följt Bidens och Kerrys direktiv genom att skapa en ny position, nämligen generalinspektör.

Denne inspektör ska inte har statsåklagare som chef utan vice statsåklagare. På så sätt har man utan att sparka honom manövrerat ut den statsåklagare som Biden och Kerry önskade bli av med.

Porosjenko påpekar för Kerry att fallet Sjokin nu är ur världen och inte behöver ägnas fler ord. Biden vill dock ändå bli av med statsåklagaren och smider en plan för att få honom avsatt.

Han utfäster till Ukraina en amerikansk garanti för ett lån från Internationella Valutafonden. Denna lånegaranti leder till Sjokins avsked.

— Jag åker om sex timmar, om åklagaren inte har sparkats då så får ni inte era pengar, reciterar Biden glatt till den lobbygruppen Council on Foreign Relations, för att därefter stolt tillkännage att hans hot haft avsedd verkan.

Den utlovade miljarden ska användas till inköp av krigsmaterial, främst från företag ägda av Porosjenko. IMF kräver för utbetalning av lånet kraftiga skattehöjningar för det ukrainska folket, vilket Porosjenko sedan får igenom.

Biden visar sig dock först inte vara nöjd med att Sjokin har avsatts. Han vill först veta vem som blir den nya statsåklagaren.

–Nu när en ny statsåklagare är installerad är jag redo att signera lånet på en miljard dollar, säger han.
Utredningarna mot Burisma läggs dock ner.

Biden uttrycker för Porosjenko en önskan att landets regering sitter kvar vid makten. Porosjenko förklarar att han i enlighet med sitt löfte till Biden blockerat kravet på regeringens avgång trots att man saknar majoritet i parlamentet och stöd från allmänheten.

— Jag hatar idén att efter Maidan behöva köpa röster, säger han till Biden.

Biden har även synpunkter på vem som ska bli premiärminister i landet och får av presidenten rådet att jobba på parlamentariska fraktion som han redan kontrollerar. Biden får genom denna metod tre av fem koalitionspartier att agera efter sina önskade riktlinjer.

Den amerikansk-ukrainska bankiren Natalie Jaresko lanseras som en kandidat till premiärminister.

Porosjenko lugnar Biden, som undrar om Porosjenkos syn på en ny regering, med att den måste vara ”pro-europeisk” och ”reformvänlig”.

I det fall att man inte skulle lyckas få Jaresko vald lanserar man alternativet Volodymyr Groysman. Det visar sig att denne och inte Jaresko blir den man får tillräckligt med stöd för. Groysman blir sedan 2016 landets förste judiska premiärminister.

Den oberoende ukrainske parlamentsledamoten Andrij Derkach visar hur samtliga bolagsstyrelser i Ukraina, där Biden styr, befolkas av individer i nära relation till den ungersk-judiske globalisten George Soros. Dessa personer tilldelas miljontals dollar av de ukrainska skattebetalarnas pengar.

Detta ska vara Porosjenkos sätt att återgälda Biden för det generösa lånet från IMF.

Derkach anklagar Joe Biden och Petro Porosjenko för att ha plundrat Ukraina på enorma summor samt för att i strid med nationell och internationell rätt påverkat landets politik.

Vad Petro Porosjenko beträffar, så driver åklagarmyndigheten i Ukraina för närvarande en utredning om högförräderi mot honom.


  • Publicerad:
    2020-05-24 15:00