MÅNGKULTUR. En äldre dam i Danmark fick kattmat istället för leverpastej på brödskivan av en utländsk hemtjänst-anställd. ”Språkproblem” var orsaken.

En obehaglig och ”oförlåtlig händelse” inträffade på det danska äldreboendet i Tårnby för snart två veckor sedan. 80-åriga Lilian Thystrup Jacobsen smakade på en brödskiva som en anställd inom hemtjänsten hade gjort till henne. Det som Thystrup Jacobsen var en vanlig brödskiva med leverpastej visade sig vara en bit rågbröd med kattmat.

— Det smakade helvete, säger Lilian när hon ombeds att kommentera händelsen.

Det var hennes granne Pia Jensen som upptäckte felet.

— Hemtjänsten försökte först att skylla misstaget på Lilian. Det är upprörande att hon inte kan läsa vad det står på paketet när hon ska laga mat till en gammal dam. Det är skamligt, säger Jensen.

Chefen för äldreboendet dök upp dagen efter händelsen men det var inte för att be om ursäkt. För familjen framstod det hela som att han inte tog händelsen på allvar. Efter att Tårnby kommun fick kännedom om kritiken skickade de ut en förvaltningschef till Jacobsen för att be henne om ursäkt.

— Det är ett mycket beklagligt misstag. Jag har inte varit med om det tidigare och jag vet inte hur det kunde ske men det är ett oförlåtligt misstag som inte borde hända, säger förvaltningschefen Kim Askelund Madsen.

Förvaltningschefen håller dock inte med i kritiken mot chefen för äldreboendet och det är oklart om det kommer att bli några konsekvenser för någon av de inblandade.

På sociala medier reagerar folk starkt på att kommunen anser att invandrare som inte kan läsa danska när de ska laga mat till äldre människor.

Källa:
Pensjonist ble servert kattemat av utenlandsk hjelpepleier


  • Publicerad:
    2018-02-08 08:10