GOTLAND. Det är fortsatt bråkigt på Gotlands asylboenden. Polisen fick under tisdagseftermiddagen larm om att ett stort bråk brutit ut på ett boende för ”ensamkommande flyktingbarn” i Follingbo. Personalen hade blivit tvungna att låsa in sig för att skydda sig från barnen.

Strax innan klockan tre på tisdagseftermiddagen kom larmet från ett asylboende i gotländska Follingbo. Ett bråk hade brutit ut och personalen på boendet hade fått låsa in sig själva för att inte komma till skada. Polisen bedömde larmet som såpass allvarligt att de avsatte nästan samtliga sina resurser till händelsen.

– Vi åkte samtliga resurser förutom en bil till boendet. […] När samtliga resurser åker är det ett större bråk än två personer som slår varandra på näsan. Personalen hade låst in sig för att de kände sig hotade, säger Michael Lindquist, stationsbefäl vid polisen på Gotland.

Personalen på öns boenden för ”ensamkommande flyktingbarn” är förberedda på bråk och har klara rutiner för vad de ska göra när invandrarna börjar bråka med varandra eller attackerar personalen. Lars Olofsson, enhetschef på Socialförvaltningens ungdomsenhet, berättar för media att det första man gör vid en sådan situation är att försöka prata med ungdomarna.

— Rutinerna är att först börja med att prata med ungdomarna, är det väldigt allvarligt så har vi en larmknapp som går direkt till Securitas.

Vad som orsakat det stora bråket är ännu oklart. En polisanmälan om ofredande och eventuell stöld är dock upprättad.

Källor:
Extra personal efter boendebråk
Personalen låste in sig efter hot


  • Publicerad:
    2016-03-16 21:25