UTRIKES. När polisen skulle beslagta hans puma drog mannen kniv och försvann till skogs med sitt kattdjur. En annan man i grannlandet flydde också till skogs, denne efter att vid en rutinkontroll ha övermannat fyra poliser och tagit deras vapen.

Den polske soldat och Afghanistan-veteran som de senaste dagarna har jagats av polsk polis efter att ha flytt med sin puma har gett upp.

Cirka 200 poliser hade i flera dagar sökt efter mannen, som när man i fredags skulle beslagta puman, drog kniv och flydde till skogs med sitt husdjur i koppel.

Puma som också kallas bergslejon, är det fjärde största kattdjuret efter tiger, lejon och jaguar. Den har lyckats anpassa sig till många olika miljöer och lever vilt i till exempel djungel, öken, träskmark samt på berg.

Därför fanns en gång pumor över nästan hela USA och Kanada. Den är trots namnet ”bergslejon” inte släkt med lejon men däremot med huskatter, med vilka den bland annat delar egenskapen att spinna på både in- och utandning.

En skillnad mellan pumor och huskatter är att de förra inte blir tama.

— Det här rör sig knappast om ett gosedjur. Det är ett av de farligaste djuren i världen, och kan naturligtvis utgöra verklig fara för människors liv, kommenterar den polska zoo-chefen Ewa Zgrabczynska det aktuella rymningsfallet.

Men ex-soldaten har också fått förståelse för sitt tilltag. Dariusz Wojtowicz, borgmästare i staden Myslowice, ber på Facebook myndigheterna ha överseende med den forne soldatens agerande.

Kärlek till djuret och en hjärtlös lag har tvingat honom att fly” skriver borgmästaren.

Enligt den polska tidningen Wyborcza köpte mannen puman i Tjeckien för sex år sedan och har sedan dess tagit hand om den.

Enligt TT så har nu kattdjuret lämnats över till ett zoo efter den dramatiska jakten.

I grannlandet Tyskland finns en man som även han tagit sin tillflykt till skogen. Han visar till skillnad från sin polske kollega emellertid inga tecken på att ge upp.

Poliser har ryckt ut i stora skaror. Helikoptrar hovrar över skogen. Den 31-årige mannen, som heter Yves Rausch, ska ha rånat poliser på deras vapen.

De ryckte ut efter att någon sett honom jaga med pilbåge i skogen. Fyra konstaplar var närvarande. En talesman för polisen uppger:

— Vi förmodar att han har samtliga polisers vapen med sig. Mannen är därför antagligen beväpnad med pilbåge och skjutvapen.

Exakt hur det hela gick till är inte klart. Polisen har nu gått ut med foton och en beskrivning av mannen. Minst hundra poliser letar i Schwarzwald efter den kalhuvade man som döpts till ”Skogsrambo” av tidningen Bild.

Huruvida mannen faktiskt utgör en fara för sin omgivning eller ej har inte kunnat fastslås med säkerhet, men invånare i Schwarzwald har anmodats stanna inne.

Mannen är inte bofast. Han ska ”ha haft en del med polisen att göra” tidigare, bland annat med anledning av misstänkt vapenbrott. Trots åtskilliga timmars sökande har polisen ännu inte kunnat finna mannen.


  • Publicerad:
    2020-07-13 20:50