POLEN En ny lag i Polen tillåter att sjukvården samlar in mer data än tidigare om patienter, däribland graviditeter. Feminister anklagar nu landet för att skapa ett ”graviditetsregister” för att stoppa illegala aborter.

Polens hälsominister Adam Niedzielski godkände under fredagen en ny lag som utökar vad sjukvården kan spara för information om patienter. Enligt den nya lagen sparas numera även allergier, blodtyp och graviditeter i patientjournaler.

Det senare har nu lett till upprörda attacker mot den polska regeringen från diverse så kallade kvinnorättsorganisationer, rapporterar AP.

Den feministiske parlamentsledamoten Agnieszka Dziemianowicz-Bąk anklagar nu regeringen öppet för att skapa ett register för att identifiera aborter, som med väldigt få undantag är olagliga i Polen.

— Ett graviditetsregister i ett land med ett närmast fullständigt förbud mot aborter är skrämmande, säger vänsterparlamentarikern i en kommentar.

Det polska hälsoministeriets talesman Wojciech Andrusiewicz menar dock att anklagelserna helt saknar grund.

— Ingen skapar ett graviditetsregister i Polen, förklarade han under tisdagen i polska TVN24.

Enligt Andrusiewicz är förändringarna gjorda efter rekommendationer från EU och garanterar att endast sjukvårdspersonal även i framtiden kommer att ha tillgång till patientjournaler.

Att man strömlinjeformar vilken information som sparas med övriga EU kommer att underlätta för polacker som söker vård i andra EU-länder. I fallet med gravida kvinnor kommer det hjälpa läkare att snabbare veta vilka mediciner eller behandlingar en vårdsökande kvinna kan behöva.

Detta köper inte judinnan Marta Lempart, som är boss över den subversiva feministgruppen Ogólnopolski Strajk Kobiet (”Hela Polens kvinnostrejk”). Hon litar inte ett dugg på att sjukvården kommer att hålla informationen om kvinnors graviditet för sig själva.

Enligt Lempart förekommer det ofta att polska poliser och åklagare frågar ut kvinnor om deras graviditeter redan idag.

— Att vara gravid innebär att polisen kan komma till dig när som helst och att åklagare kan komma till dig och fråga om din graviditet, hävdar Lempart.