INRIKES. Sittstrejken bland de ”ensamkommande” i Stockholm har nu spridit sig till Göteborg, där en grupp afghaner har meddelat att de kommer att sitta ner på Olof Palmes plats ända till de får sin vilja igenom.

Sedan en tid tillbaka besitter en grupp afghanska män, som i Sverige brukar kallas för ”ensamkommande flyktingbarn”, Medborgarplatsen i Stockholm. Där sitter de ned i protest mot att Sverige skickar tillbaka illegala invandrare till deras hemland.

Nu tycks den så kallade protesten också ha spridit sig, då även afghaner i Göteborg vill stödja aktionen men saknar möjlighet att ta sig till Stockholm.

— Många ensamkommande i Göteborgsområdet vill ta sig till Stockholm men har inte möjlighet på grund av ekonomi och avstånd. Då tyckte vi det var bättre att göra samma sak här också, säger Zahra Samadi, som är talesperson för Göteborgsgruppen till GP.

Hon låter också hälsa att de inte kommer att resa sig för än Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ger ett besked till deras kamrater i huvudstaden.

Samtidigt polisanmäldes de afghanska männen i Stockholm, eftersom de sovit över på Medborgarplatsen – trots att de endast har tillstånd att manifestera på dagtid. Polisanmälan kom från polisen själva, som utfärdat tillståndet.

Även polisen själva alltså polisanmäler afghanerna och deras sympatisörer för brott mot ordningslagen, så menar man inte att det är skäl nog för att upplösa ”manifestationen”.

Södermalmspolisens yttre befäl fick också nyligen frågan via Twitter om varför man inte åtminstone gör en utlänningskontroll, varpå han svarar att det inte är ”praktiskt möjligt i nuläget” då det saknas ”politisk vilja” för ett sådant tilltag.

Källa:
Ensamkommandes sittstrejk sprider sig till Göteborg
Polisen: Ingen ”politisk vilja” att kontrollera de sittande afghanerna


  • Publicerad:
    2017-08-11 20:30