NÖJE. En modifierad version av det klassiska förstapersonsskjutspelet Doom har blivit populärt bland datorspelare. I spelet kan du spela som den rasistiska ”memen” Moonman och skjuta på icke-vita.

Det klassiska förstapersonsskjutspelet Doom från 1993 har fått en nytändning i och med att någon skapat en så kallad ”mod” av spelet [modifierad version av originalspelet, reds. anm.]. Den rasistiska moden kallas för Moon Man Doom, vilket syftar på den klassiska memen Moonman. Så här skrev Nordfront om Moonman i artikeln Veckans memer – Moonman Edition:

Fenomenet Moonman fick spridning ordentligt 2015 på Internet. Den amerikanska mobiljätten AT&T tillhandahöll en text till tal-tjänst som började användas till att göra rasistiska parodier av hip hop-låtar. AT&T tog ner tjänsten men då var det redan för sent: Fenomenet hade spridit sig som en löpeld via bland annat forumet 4chan.

Det ska förtydligas att alla med AT&T:s programvara kan göra en Moonman-låt, så även om alla låtar går under samma artistnamn är det många olika upphovsmän. Moonman kommer från början från en McDonalds-reklamkampanj från 80-talet där han hette Mac Tonight.

I spelet kan man välja mellan att spela som Moonman själv, den antiglobalistiske serietecknaren Ben Garrison eller som Adolf Hitler. Varje karaktär har sin egen uppsättning vapen och för Moonman har exempelvis motorsågen ersatts med en bergsprängare som spelar hans rasistiska hip hop-låtar.

En annan skillnad med moden är att man istället för Dooms klassiska monster möter alltifrån arabiska terrorister till feminister och afrikaner som kastar basketbollar och vattenmeloner istället för eldbollar. I spelet kan man även möta flygande judiska huvuden som skriker ”Oy vey!” när de blir beskjutna och hotar med att skicka sin advokat på en.

Se en recension av Moon Man Doom nedan:


  • Publicerad:
    2017-08-12 08:00