INRIKES. Regeringen höjer nu skatten på alkohol och tobak för att finansiera Sveriges försvar. Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade det ökade skattetrycket med att hon känner att ”man gör en god gärning om tar en öl på fredagen”.

Magdalena Andersson (S) uppmanar till att dricka mer alkohol för att sponsra försvaret. Foto (beskuret): Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0).

För att finansiera ökade försvarsutgifter planerar nu regeringen att åter höja ett antal skatter – i landet som redan har ett av världens högsta skattetryck.

Finansminister Magdalena Andersson (S) som på morgonen presenterade höstbudgeten, har redan tidigare aviserat skattehöjningar på vin, sprit och tobak.

Höjningarna av skatter på alkohol och tobak ingår i ett paket med olika höjningar, tänkta att finansiera försvarsanslagen under 2022-2025. Alkoholskatten höjdes senast år 2017.

Förslaget på skattehöjningarna – som väntas dra in runt en miljard kronor – är en del i en uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna.

Ännu är de exakta höjningarna inte fastställda, men enligt uppgifter från nyhetsbyrån TT så ökar priset för en flaska vin med omkring en krona, en 75-centiliters spritflaska blir ”några kronor” dyrare och priset på öl ökar med runt 25 öre. Det är ännu oklart med hur mycket priset på cigaretter och snus kommer att öka.

— Samtidigt kan man ju känna att man gör en god gärning om tar en öl på fredagen, kommenterade Andersson den höjda alkoholskatten till Expressen.

På Twitter kommenterade någon: ”Tillsammans kan vi supa oss ur krisen”.

När det gäller skattetrycket så låg Sverige i december 2019 på plats nummer fyra av OECD-länderna, som utgörs av 36 medlemsstater över hela världen. Endast Frankrike, Danmark och Belgien har ett högre skattetryck än Sverige.


  • Publicerad:
    2020-09-21 13:20