MÅNGKULTUREN. Löfvenregimen arbetar aktivt för att hämta hit så kallade ”svenska” barn från IS-lägren i Syrien. En delegation med syftet att övertala mödrarna att låta barnen åka ensamma till Sverige ska enligt uppgifter nu skickas till Syrien.

Den svenska regeringen arbetar aktivt för att ta hit så kallade ”svenska” barn från IS-lägren i Syrien. Enligt uppgifter till Expressen skickas nu en delegation, företrädesvis från utrikesdepartementet och UD, till Syrien för att träffa ”svenska” IS-familjer.

Syftet med resan, som sker i samråd med lokala myndigheter i de av kurderna styrda områdena i nordöstra Syrien, ska vara att förmå IS-mödrarna att låta barnen föras till Sverige.

— Syftet med hela resan är att träffa svenska kvinnor i lägren och fråga om de går med på att separeras och låta sina barn återvända ensamma till Sverige, uppger Expressens källa.

Detta är inte första gången som Sverige skickar en delegation som ska hämta hit IS-terroristernas barn till Sverige.

För drygt ett år sedan skickades en delegation som leddes av UD-ambassadören Per Örneus, Sveriges särskilda sändebud för Syrienkrisen, som resulterade i att IS-terroristen Michael Skråmos sju barn fick komma till Sverige. Örneus, som ska ha arbetat mycket aktivt för att den norske medborgaren Skråmos barn skulle komma till Sverige, uttalade då: ”Sverige arbetar för repatriering av barn med svensk koppling när och om så är möjligt”.

Vid det tillfället ska inga läger ha besökts.

Den här gången ska enligt uppgifter till Expressen delegationen möta de ”svenska” IS-familjerna i lägren, som kontrolleras av kurdledda SDF.

— De ska sitta med varje kvinna i taget och fråga om hon går med på att låta sina barn återvända till Sverige, säger källan till Expressen.

UD:s presstjänst har i mejl till Expressen kommenterat uppgifterna:

Som tidigare konstaterats är utrikesförvaltningens möjligheter att verka i nordöstra Syrien synnerligen begränsade. UD:s konsulära enhet ser kontinuerligt över möjligheterna att repatriera barn som befinner sig i nordöstra Syrien om och när så är möjligt. Vi kan av säkerhetsskäl och med hänsyn till konsulär sekretess inte kommentera om eller när några besök i området sker.


  • Publicerad:
    2020-10-04 10:10