SVERIGE. På en pressträff under onsdagskvällen meddelade Stefan Löfven att regeringen inför hårdare restriktioner för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Ikväll meddelade statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) att alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 22:00 för alla restauranger, krogar, barer, nattklubbar och studentpubar. Detta med anledning av den pågående coronapandemin.

— Alla verksamheter med serveringstillstånd kommer behöva stänga senast 22:30, berättade Hallengren också under presskonferensen.

Alkoholen slutar alltså säljas 22:00 och 22:30 ska det vara stängt.

Det nya förbudet är tänkt att gälla från och med den 20 november och åtminstone fram till februari nästa år. Regeringen ska ta slutligt beslut om lagändringen som sker inom ramarna för alkohollagen nästa vecka.

Löfven inledde presskonferensen med att måla upp en väldigt dyster bild av en allvarlig nationell kris där alla måste följa både den nya lagen och de regionala råd och riktlinjer som införts i 13 av Sveriges 21 län på inrådan av Folkhälsomyndigheten.

— Alla människor måste följa de råd och rekommendationer som finns. Det här är inte några allmänna tips utan de här råden är de som gäller, sa Löfven som inte var nöjd med hur detta efterlevs av landets medborgare.

— Några sätter sig över det här och det riskerar att drabba oss alla. Det är fler som börjat slappa under hösten, ingen tvekan om det. Fler tänker väl att ”en enda utekväll gör väl inte så mycket”, ”en shoppingdag i gallerian kanske inte gör så mycket”; fler tänker att ”just min födelsedagsfest gör väl ingenting” och ”just mitt möte spelar nog inte så stor roll”. Men tyvärr så gör det skillnad. Vartenda beslut som vi tar i vardagen gör skillnad och räknas, sa statsministern.

Hallengren gick mer detaljerat igenom hur hon tycker att medborgarna ska leva under de nu rådande omständigheterna:

— Läs råden. Följ det som står. Det står till exempel: ”Du ska bara ha fysisk kontakt med de som du bor med.” Och fysisk kontakt, det är att vara mindre än 1,5 meter från någon annan i mer än 15 minuter. Om du bor ensam så kan man bilda en social bubbla med några få andra. Men du ska inte ordna fester, du ska inte gå på fester. Och jag utgår ifrån att det inte är någon som planerar att arrangera eller gå på vare sig glöggmingel, 50-årskalas, bröllopsfester eller andra tillställningar. Du kan självklart handla din mat, du kan köpa dina mediciner. Men gå inte till butiker, shoppingcenter, bibliotek eller gym. Avstå från matcher och tävlingar.

Förutom hot om fler insjuknade och fler dödsfall hänvisade de båda ministrarna till att Sveriges sjukvård är hårt ansträngd och att man därför måste minska spridningen.


  • Publicerad:
    2020-11-11 18:50