Idag presenterade regeringen sin utrikespolitiska viljeriktning för året. Utrikesminister Carl Bildt beskrev en politik med inriktning på det överstatliga EU, på globalisering och fortsatt krigföring utomlands.

Det mesta av utrikesminister Carl Bildts tal till riksdagen var upprepanden av tidigare utrikespolitiska uttalanden och inget egentligt nytt framkom. Regeringen fortsätter på sin inslagna väg att använda Sverige som ett redskap för att stärka EU, snarare än att stärka Sverige: ”Sveriges utrikespolitik är i och med Lissabonfördraget ännu starkare integrerad i den Europeiska unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.”

Talet till riksdagen innehöll flera honnörsord för demokraturen som globalisering, frihet, mänskliga rättigheter, demokrati och så vidare; ord som i vissa fall låter fina men vars innehåll när det kommer från våra styrande snarare handlar om helt andra saker än vad det ges sken av. Talesättet att vägen till helvetet kantas av goda intentioner skulle kunna passa in, om intentionerna varit goda till att börja med. Så är dock inte fallet eftersom internationalisterna och mångkulturalisterna som styr, oavsett politisk färg, inte har etnicitet i tankarna – bara bevarandet av sin egen makt.

Sverige och svenskarna får allt mindre plats i regimens politik och lejonparten av engagemanget bottnar i det internationella arbetet. Globaliseringen är det som prisas och betydelsen av den hyllas i utrikesdeklarationen: ”I globaliseringens spår skapas en ny och bättre värld. Globaliseringen har bidragit till frihet och välstånd för allt fler. Den gradvisa återhämtning som vi nu upplever visar globaliseringens styrka.” Många frågar sig nog exakt vart de kan finna denna nya och bättre värld?

Regeringen fastslår att internationalism, inte nationalism, är vad som gäller: ”Globaliseringen kommer även framöver att vara den process som tydligast definierar utvecklingen av vår värld. Den drivs framåt av teknologiska framsteg, av kapitalflöden och handel, av människors rörlighet men också av politiska beslut.”

Regeringen klargör även att de militära insatserna kommer att fortsätta utomlands och Bildts förklaring känns aningen krystad: ”I en globaliserad värld saknar de utrikespolitiska riskerna gränser. Hot som har sitt ursprung långt ifrån Sverige kan vara lika påtagliga som dem som har sin grund i vår geografiska närhet.”

Ännu saknar vi påtagliga bevis för att inskränkningarna av svenskarnas integritet genom FRA-lagen osv. samt ”terroristlagstiftning” är motiverade och exakt vilka ”hot” utrikesminister Bildt menar finns med ursprung långt bort? En sak är säker, fler svenskar kommer att dö i främmande länder medan fiendskap väcks hos folk för vilka Sverige och svenskarna varit ytterst oväsentliga.

Med tanke på inskränkningarna av svenskarnas integritet och åsiktslagar som ”hets mot folkgrupp” (vars godtyckliga tolkning i domstolarna upphäver grundläggande fri- och rättigheter) är det intressant att notera att regeringen tar fasta på att de vill verka för yttrandefrihet och mot censur i olika diktaturer. Speciellt vill man satsa på de nya kommunikationsmedlen och göra dem säkra för yttrandefrihet. Samtidigt uttrycker man oro för ”att informationsteknologin i ökad utsträckning missbrukas av vissa aktörer för att bekämpa det fria utbytet av åsikter, tankar och idéer.” Däremot specificeras inte vilka dessa aktörer är.

Regeringen ser även positivt på en utvidgning av EU och Turkiet verkar i synnerhet vara intressant. Regeringen är nämligen ”övertygade om att den Europeiska unionen blir såväl ekonomiskt mer dynamisk som politiskt starkare med Turkiet som medlem. Vi skulle än tydligare visa att vårt europeiska samarbete kan överbrygga de motsättningar som förr präglade vår kontinents historia, och fortfarande präglar delar av vår värld.”

Staten Israel omnämns knappt utom i hänsyftning till att fredsförhandlingar borde komma igång med palestinierna – bombkrig, kärnvapen och brott mot oräkneliga FN-resolutioner glöms dock bort. Iran kritiseras dock hårt och man menar att landet befinner sig i konfrontationskurs med omvärlden.

Svensk utrikespolitik handlar alltså om att göra USA, Israel och storkapitalet på gott humör. Vidare underkastar man sig EU och medger sig villiga att aktivt understödja dess utvidgning och maktkonsolidering. Det är, kort sagt, ett fortsatt förräderi från regimen.


  • Publicerad:
    2010-02-17 00:00