EKONOMI. Förre statsministern Fredrik Reinfeldt har tjänat miljoner på affärer med den kommunistiska diktaturen Kina, som han har en god relation till. Han sitter i styrelsen för ett bolag som kontrolleras av kommunistregimen.

Det går mycket bra för ”öppna era hjärtan”-förespråkaren Fredrik Reinfeldts ekonomi. Foto: Magnus Fröderberg, CC-BY.

Den förre statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har tjänat miljoner på sina affärer med kommunistdiktaturen i Kina.

Efter ett avtal med det svenska bolaget, AI NGTI, gick Reinfeldt in i styrelsen för ett Hongkongbaserat bolag som kontrolleras av den kinesiska kommunistiska regimen. På sina resor till Kina hade han kontakt med högt uppsatta personer i diktaturen, bland annat China Development Banks ordförande och höga politiker.

Reinfeldt var enligt avtalet garanterad att få 2,5 procent av kommande vinster från AI NGTI där han var anlitad som rådgivare. Tanken var att sälja svensk medicinteknik till Kina.

Satsningen ska dock ha blivit en flopp medan Reinfeldt fick omkring 1,5 miljoner kronor per år för sitt arbete. Utbetalningarna skulle ske antingen från AI NGTI eller det Kina-kontrollerade bolaget där han ingick i styrelsen. En granskning visar att AI NGTI inte betalat ut det fulla beloppet vilket kan innebära att Reinfeldt fått en del av sin betalning från det bolag som kontrolleras av den kinesiska diktaturen.

Enligt Expressen finns även många obesvarade frågor om Reinfeldt och affären kring bokförläggaren Gui Minhai. Minhai fängslades 2015 i Kina efter att ha givit ut förbjuden litteratur som kritiserade kommunistdiktaturen.

Det har gått mycket bra för Reinfeldts ekonomi sedan han lämnade den svenska statsministerposten. Endast tolv dagar efter att han lämnade över till Anna Kinberg Batra så startades hans bolag Fredrik Reinfeldt AB.

Han är rådgivare åt den amerikanska banken Bank of America Merrill Lynch, skriver böcker och håller föredrag där han tjänar 100 000 kronor per föreläsning. Han har varit ordförande för organisationen EITI och ska i mars väljas in i Djurgården Fotbolls styrelse.

Hans privata bolag har under fem år håvat in omkring 60 miljoner kronor.

Nyligen tog ”öppna era hjärtan”-förespråkaren ut 17 miljoner ur sitt bolag och köpte samma år en sommarstuga i Stockholms skärgård för sex miljoner kronor.

En känd form av korruption är att ta emot mutor som belöning för ett visst beslut eller att lämna ut information. Ur rapporten ”Korruptionens struktur i Sverige” från Brottsförebyggande rådet, Brå:

En snarlik form av korruption är att ”ta betalt” i efterhand. Som tagande av muta räknas även när otillbörliga belöningar tas emot, som ges som ett ”tack” för en viss handling.

Källa:
Reinfeldts miljonavtal med diktaturen Kina


  • Publicerad:
    2020-02-23 12:15