MEDIA. Ryska RT har publicerat ett förhållandevis nyanserat reportage om Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Tammerfors där den ryska tidningen bäddat in tweets från Nordfront.

Skärmdump från RT. Klicka för större bild.

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i den finska staden Tammerfors blev en världsnyhet förra helgen. Bland annat ryska RT uppmärksammade demonstrationen.

RT bäddade också in Twitter-inlägg med bilder från Nordfronts officiella konto som används för liverapportering från demonstrationer.

— Det är ett gott betyg för våra twittrare att utländska medier bäddar in vårt material. I Sverige hade det varit kontroversiellt för etablerade medier att göra det och det visar att Ryssland har en friare press med en mer positiv syn på europeisk nationalism, säger Martin Saxlind, Nordfronts chefredaktör.

Även om RT använder begrepp som ”nynazister” så citerar de till skillnad från svenska medier sakligt från Motståndsrörelsens partiprogram och länkar till sidan på Nordfront där man kan läsa hela programmet. RT skriver också att motdemonstranterna kastade rökgranater och att de fyra personer som greps i samband med demonstrationen förmodligen var motdemonstranter.

I RT:s filminslag från demonstrationen kontrasteras också de lugna och disciplinerade nationalsocialisterna mot skräniga och visuellt frånstötande motdemonstranter.

Dock har tydligen även ryska journalister tittat för mycket på amerikanska TV-serier då de felaktigt skrev att ”Soldiers of Odin”, som deltog i demonstrationen, heter ”Sons of Odin”.

I kommentarsfältet till RT:s artikel tar de flesta läsarna parti för Nordiska motståndsrörelsen och flera pekar ut juden George Soros som ett hot mot Europa.

Källa:
Nordic neo-Nazi group & antifascists face off in Finland (PHOTOS, VIDEOS)


  • Publicerad:
    2017-10-24 12:50