INRIKES. SD-judinnan Paula Bieler väljer att lämna riksdagen efter att hon nekats en månads ledighet.

Den av partiledningen tidigare framhållna SD-judinnan Paula Bieler ska gifta sig. Efter bröllopet hade hon tänkt ta en månads ledighet från riksdagsarbetet, alltså en bokstavlig så kallad smekmånad.

Hon nekades dock detta eftersom en riksdagsledamot enligt praxis endast beviljas ledighet på grund av fyra orsaker; sjukdom, föräldraledighet, för internationella uppdrag eller för att bli statssekreterare.

Bieler valde då att den 21 januari ta upp sitt privatliv i riksdagens talarstol och kräva en ändring.

— Jag har genom åren sett många kollegor, riksdagsledamöter och andra som jobbar inom den här branschen få sina liv mer eller mindre förstörda av att arbetet kräver att man hela tiden ska vara på plats, sa hon bland annat.

Medräknat henne själv röstade dock bara 4 av riksdagens 349 ledamöter för att hon skulle få sin smekmånad.

När hon idag meddelar sin avgång från riksdagsarbetet säger hon att ”det är en viktig principiell diskussion att ta”.

— Ska vi vara knapptryckare, på plats i riksdagen hela tiden, försaka våra privatliv, försaka våra familjer? Eller ska vi se över det här så att personer kan ha ett helt känsloliv, med barn, med familjer, med en förankring i en verklighet utanför det här huset, säger Paula Bieler.

Enligt de båda riksdagsveteranerna Christoffer Dulny och Pavel Gamov – som diskuterat saken i ett poddavsnitt – behöver en vanlig ledamot vara på plats under endast två av veckans fem arbetsdagar.

I höstas lämnade Paula Bieler även partistyrelsen i samband med SD:s landsdagar. Efter sitt bröllop kommer hon nu enligt Sveriges Radio att återuppta sina studier och fokusera på privatlivet. Hennes riksdagsplats kommer från och med 1 mars att tas av Monica Lövgren.

Källor:
SD:s Paula Bieler lämnar riksdagen
Sverigedemokraten Paula Bieler lämnar riksdagen


  • Publicerad:
    2020-02-11 19:20