INRIKES. Sverigedemokraten Heikki Klaavuniemi kniper posten som kommunfullmäktiges ordförande efter höstens valframgångar i Munkedal.

I höstens kommunalval i Munkedal blev Sverigedemokraterna det största partiet med nästan 25 procent av rösterna i ryggen. Efter vad som påstås vara en samverkan mellan SD, Moderaterna och Liberalerna kniper sverigedemokraten Heikki Klaavuniemi posten som kommunfullmäktiges ordförande.

Klaavuniemi stod mot Centerpartiets kandidat Christer Nilsson och segrade med siffrorna 18-17 i en sluten omröstning. Enligt vad SD skriver i ett pressmeddelande är den nye ordföranden nöjd med resultatet:

— Jag tackar kommunfullmäktige för förtroendet. Uppdraget i sig ser jag inte som en personlig vinst utan det är ett utslag av att man har valt att respektera väljarnas vilja och är således en seger för demokratin.

Exakt hur Munkedal kommer styras framöver återstår att se. Nyligen ingick Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ett valtekniskt samarbete, dock enbart med 15 av fullmäktiges 35 mandat bakom sig. Inte heller påstås SD, M och L ha något formellt samarbete, trots att man ska ha gjort upp om positioner i kommunen.

Källa:

SD vinner ordförandepost i västsvensk kommun


  • Publicerad:
    2018-10-18 21:50