OPINION. SD går starkt framåt i en nyligen genomförd opinionsundersökning från Svenska Dagbladet och Sifo och går om Socialdemokraterna som största parti bland LO-medlemmar.

Löfven tappar alltmer väljare till SD bland sina gamla kamrater inom LO.

Löfven tappar alltmer väljare till SD bland sina gamla kamrater inom LO.

I ännu en opinionsundersökning fortsätter Sverigedemokraterna att öka. Denna gång är det Svenska Dagbladet och Sifo som presenterar nya siffror, där den mest dramatiska förändringen är att Socialdemokraterna tappar kraftigt bland LO-medlemmar: från 45,9 procent i januari till 28,9 procent idag. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna inom samma grupp: från 19,1 procent till 31,1 procent under samma tid, och befäster därmed sin position som största parti bland LO-medlemmar. Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet säger till Svenska Dagbladet:

— Det får nog Karl-Petter Thorwaldsson och en del andra på LO-borgen att börja fundera. Det är ett stort och allt mer växande problem inom S hur man ska hantera det här.

I övrigt blir SD även störtst bland manliga väljare och får där 24,5 procent mot för S som får 24,0 procent och M som landar på 23,9 procent. Sett över alla väljare noterar även SD sitt högsta resultat någosin i en Sifo-mätning och ökar från 17,6 procent till 19,0 procent. Förändringarna för de andra partierna var mindre även om stödet för regeringspartierna, S och MP, fortsätter att minska något.

Mätningen genomfördes mellan 7 – 17 december där 1 900 personer tillfrågades vilket parti de skulle rösta på ifall det var val idag.

Källor:
SvD/Sifo: Starkt avslut för SD – S tappar stort
SD går om S inom LO


  • Publicerad:
    2015-12-20 15:35