HÄSSLEHOLM Hanna Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, är i konflikt med Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Hon anklagas för att ha försökt påverka en kommuninvånares överklagan angående ett köp av ett äldreboende, och ska bland annat lovat vikingabyn bygglovsuppgifter innan de skickat någon ansökan.

Kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, Hanna Nilsson (SD), anklagas för att i november 2021 ha försökt anlita torpeder för att få en kommuninvånare att dra tillbaka en överklagan angående kommunens köp av äldreboendet Björksäter. Det hävdar Oddvar Lönnerkrantz och Nils Nilén ifrån Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Lönnerkrantz och Nilén hänvisar till inspelade samtal som de haft med Hanna Nilsson.

— Se till att han tar tillbaka sin anmälan. Hur ni gör det vill jag inte veta, säger Oddvar Lönnerkrantz när han berättar om ett möte med Hanna Nilsson för SVT.

— Hon började berätta om köpet av Björksäter och att det var överklagat. Sedan frågade hon om vi kunde hjälpa till med detta på något sätt så att Martin skulle dra tillbaka sitt överklagande. Hon sa ungefär att det vet väl ni hur ni skulle kunna lösa det, säger Nils Nilén till Frilagt. Hon ska även ha lämnat en bunt papper innehållandes uppgifter om Björksäter.

— Det är bara lögner givetvis, säger Hanna Nilsson till SVT.

Hon medger att hon försökt hjälpa vikingabyn, och att hon besökt den ett 100-tal gånger.

Tidningen Frilagt har fått ta del av en inspelning från 24 januari i år. Det framgår att Hanna Nilsson hade en informell relation med Oddvar Lönnerkrantz och bland annat pratade med honom om kommunala angelägenheter och om andra politiker och tjänstemän. Nilsson lovade även att försöka hjälpa vikingabyn med bland annat bygglovsärenden som lett till hundratusentals kronor i sanktionsavgifter. Det ska ha sagts att problemen skulle lösas eller så skulle kommunen köpa upp fastigheten.

Lönnerkrantz vill att kommunen köper vikingabyn då de anser sig vara motarbetade så att de inte kan bedriva sin verksamhet. Kommunen ska bland annat ha godkänt att ett viltstängsel sätts upp, trots att det skulle stänga av halva verksamhetens parkering. Vikingabyn menar även att de stängs ute från kommunens turistinformation.

Hanna Nilsson ska ha sagt att hon kan stoppa sanktionsavgifter, och även se till att de får besked om bygglovsuppgifter redan innan de ansöker.

Den 10 mars polisanmälde Hanna Nilsson och en partikamrat Oddvar Lönnerkrantz för bland annat utpressning och olaga hot. Hon säger att Lönnerkrantz hotat med att gå till media med ljudinspelningarna om inte kommunen köper vikingabyn för 12,5 miljoner kronor. Oddvar Lönnerkrantz har i sin tur anmält Hanna Nilsson för bland annat förtal. Han berättar att han ser fram emot att spela upp ljudinspelningarna i domstolen.

Hanna Nilsson säger till SVT att hon inte menade det hon sagt i ljudinspelningarna.

— Jag var rädd. Det låg knivar på bordet. Jag sa bara det han ville höra.