MATLAGNING Daniel Olofsson bjuder här på ett recept som kan passa bra till sommarens grillmiddagar.

Nu är sommaren här och grillsäsongen är i full blom. Jag och många med mig finner nog denna form av matlagning väldigt tilltalande. Vad kan göra en helg bättre än att tända grillen en solig lördag och dricka något svalkande. Just det man grillar blir nästan alltid väldigt lyckat men man fastnar ofta i de tråkiga tillbehören.

Isbergssallad med gurka och tomater, pommes frites eller potatissallad brukar vara det vanliga till det grillade.

Därför tänkte jag bjuda på ett nytt grepp som jag hittade på häromdan som jag tror kan fungera bra till det mesta i grillväg. I just det här receptet steker jag kyckling och sparris men det passar givetvis med grillad kyckling, kött eller fisk också.

Man behöver: En kniv, skärbräda, en skål och en stekpanna. Det kan underlätta om man även har en spis med det går lika bra med en grill.

Tillagningstid: Ca. 30 minuter.

Ingredienser för 2 portioner. Röran blir kring 6 portioner.

  • Purjolök
  • Selleri
  • Rädisor
  • Linser
  • Creme fraiche
  • Citron
  • Salladskrydda
  • 2 kycklingfileér
  • Sparris
  • Grillkrydda

Gör så här:

  • Börja med att hacka upp en halv purjolök i småbitar och var som vanligt noga med att skölja ordentligt.
  • Hacka sedan upp 4-6 selleristjälkar.
Selleri blir krispigt i våran kampröra.
  • Ta sedan ett knippe rädisor och hacka även dem och blanda alltsammans i en stor skål.
  • Skölj ett paket linser. I mitt fall använder jag givetvis kampgröna linser men det kan även passa med vänsterröda linser också. Och om man tycker om baljväxter som jag gör kan man med fördel här dubblera linserna till två paket.
  • Skölj linserna och låt dem rinna av ordentligt innan de blandas med grönsakerna.
  • Avsluta med att blanda i en liten burk creme fraiche och smaka av med salladskrydda och citron. Tänk på att om man tar mycket citron kan röran blir lite blöt så ta det försiktigt, en stänk så röran får en doft av citron brukar räcka.
  • Ställ röran i kylen medans du steker kycklingen.
En linsröra med gröna linser och fräscha grönsaker redo att ligga till sig en stund i kylen.
  • Värm en stekpanna med en klick smör och lägg i kycklingfileérna. Krydda rikligt med grillkrydda och stek tills du får en fin färg innan du vänder på kycklingen. När ena sidan fått fin färg är det dags att steka sparrisen.
  • Bryt bort den träiga delen längst ner på sparrisarna och lägg dem i stekpannan tillsammans med kycklingen.
Kyckling och sparris blir bra till kampröran.
  • När kycklingen är klar borde sparrisen vara mjuk och även den fått lite färg, salta den lite innan den serveras så lyfts den goda sparrissmaken upp ytterligare.

Servera tillsammans med en rejäl skopa av linsröran. Ett litet serveringstips är någon slags rökig barbecuesås som HP och en stark tacosås. I mitt fall på bilden ovan har jag även majs, tomater och gurka till.

Röran håller sig bra i kylen i upp till en vecka och passar utmärkt som ett fräscht och grönt alternativ till alla grillrätter som sommaren kan erbjuda.