STOCKHOLM. Nu tas det ytterligare “krafttag” för att motverka sexuella övergrepp under ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” i Kungsträdgården. Hela festivalområdet markeras tydligare, och designas om för att bygga bort platser där övergrepp kan genomföras.

zara

Artisten Zara Larssons konsert under “We are Sthlm” 2015, där ett stort antal sexuella övergrepp inträffade i publikhavet av främst så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Nordfront har tidigare skrivit om att ungdomsfestivalen “We are Sthlm” kommer att kameraövervakas efter fjolårets festival som drabbades av ett flertal sexuella övergrepp.

Nu tar festivalledning ytterligare ett “krafttag” för att motverka att något sådant inträffar. Hela festivalområdet ska byggas i åtanke på att förhindra övergrepp. Gränsen till själva festivalområdet ska markeras tydligare. Mörka platser ska antingen få mer belysning eller helt enkelt byggas bort. Det blir även fler poliser, fler vakter, mer övrig personal på plats samt även kameraövervakning.

Entréerna till området kommer att markeras av väl synliga gula bodar, där besökarna kan få hjälp och information, samt även få hjälp att anmäla ett brott.

— Man kan inte bygga bort det helt och hållet. Det är ett steg på vägen, det är ett sätt att försöka få bättre kontroll på det och få publiken att veta var de vänder sig om man behöver hjälp. Så det är ett steg i processen men det enda sättet att få bukt med sexualbrotten är att driva debatten, information. Det är värdegrund som måste förändras, säger Roger Ticoalu, chef för evenemangsavdelningen i Stockholm stad.

I maj presenterade polisen en åtgärdsplan de kommit fram till. Bland annat ska polisen kolla upp var de mest utsatta platser kan tänkas vara och bemanna dessa med ordningsvakter. Samt erbjuda kameraövervakning till arrangörer och uppmana dem att bygga bort trånga och mörka platser.

— Man kan göra otroligt mycket. Allt ifrån hur man jobbar internt från ledning till volontärer, i utbildning och hur man bygger upp ett område. Att man bygger bort hörn, helt sjukt att man ska behöva tänka så men så måste man tänka, belysning, hur man placerar toaletterna, säger Lisen Andréasson Florman, verksamhetschef på den vänstervridna organisation Nattskiftet.

Källa:
Festivalområde byggs om för att hindra övergrepp


  • Publicerad:
    2016-08-14 15:30