UTRIKES. Under onsdagen lämnade Storbritannien in en formell ansökan om att lämna EU. I samband med detta aktiverades Lissabonfördragets artikel 50 om utträde ur unionen.

Det var den 1 januari 1973 som Storbritannien gick med i EG, som sedan kom att bli Europeiska Unionen (EU), men efter 44 års medlemskap lämnade landet in sin formella ansökan om att få lämna unionen under onsdagen.

Ansökan består av ett åtta sidor långt brev skriven av premiärminister Theresa May som lämnades över av Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow till EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i Bryssel.

Senare under dagen höll Theresa May ett tal till det brittiska parlamentet där hon bland annat sa:

— Vi är en stor union av människor och nationer med en stolt historia och en ljus framtid. Nu, när beslutet fattats att lämna EU, är tiden mogen att samlas.

Brevet undertecknades sedan sent under onsdagskvällen.

I samband med ansökan om utträde ur EU så aktiveras artikel 50 i Lissabonfördraget som säger att ”varje medlemsstat får i enlighet med sina konstitutionella bestämmelser besluta att utträda ur unionen”. Därefter får Storbritannien och EU två år på sig förhandla fram ett så välfungerande utträde som möjligt.

Det var i juni förra året som det brittiska folket röstade om Storbritanniens medlemskap i EU och händelsen är historisk då det är första gången som ett medlemsland formellt begär att lämna EU.

Källa:
I dag skrivs historia – Theresa May trycker på brexit-knappen


  • Publicerad:
    2017-03-30 07:00