UTRIKES. Torsdagen den 8 juni kommer parlamentsval hållas i Storbritannien. Just nu visar opinionsundersökningarna på ett övertag för Theresa Mays konservativa parti.

Under torsdagen den 8 juni kommer parlamentsval att hållas i Storbritannien efter att den konservative premiärministern Theresa May tagit initiativ till att utlysa extraval. Det ordinarie valet skulle egentligen inte ha hållits förrän år 2020.

Storbritannien har sedan valet år 2015 styrts av det konservativa partiet som då säkrade en majoritet i underhuset. Det konservativa partiet satt även vid makten mellan åren 2010 och 2015 men då i en koalitionsregering med Liberaldemokraterna.

Valrörelsen har hittills mest handlat om Brexit, skattefrågor och den offentliga sektorn men givetvis även om de terrorattacker som drabbat landet de senaste veckorna. I dagsläget visar opinionsundersökningarna att det konservativa partiet leder med strax under 45 procent medan Jeremy Corbyns Labour ligger strax över 35 procent.

Det ser dock sämre ut för småpartierna. Sedan extravalet utlystes har Labour gått starkt framåt från en nivå på cirka 25 procent. I dagsläget ligger Liberaldemokraterna på ungefär 8 procent och Miljöpartiet på cirka 2 procent. Skottlands ”nationalistparti” SNP ligger på en nivå omkring 5 procent, vilket är i nivå med det förra valresultatet då partiet erövrade 54 skotska mandat. Sämst verkar det dock gå för EU-kritiska UKIP, som sedan valet utlystes rasat från ungefär 10 till under 5 procent.

Källa:
United Kingdom general election, 2017


  • Publicerad:
    2017-06-04 22:30