EUROPA. Storbritannien var en bromskloss gällande ett gemensamt försvar inom den Europeiska unionen. Men efter att landet valt att lämna unionen trycker nu Tyskland och Frankrike på för en gemensam militär.

EUCCP-11397_230x

Nu smids planer inom den Europeiska unionen för ett gemensamt försvar med gemensamt högkvarter och samordnad utbildning av soldater.

— Det är dags att gå vidare mot en europeisk försvarsunion, ett ”försvars-Schengen”. Det är vad amerikanerna råder oss att göra, sade Tysklands försvarsminister Ursula Von der Leyen.

Hon menar vidare att de europeiska länderna omges av hot och att man inte kommer att kunna klara av att möta hoten som situationen ser ut nu.

— När vi har hot som omger oss så vet vi att inget land kan klara sig själv. Men som européer är vi starka – om vi kan förbättra våra förmågor, fortsatte Von der Leyen.

Tillsammans med sin franske kollega Jean-Yves Le Drian har hon författat ett sex sidor långt dokument som skickats till unionens utrikestjänst. Förslagen i dokumentet kommer att diskuteras under fredagen då EU-ländernas stats- och regeringschefer håller ett extrainsatt toppmöte i Bratislava.

Ett eventuellt försvarssamarbete är en del i EU:s nya globala strategi där man gemensamt ska satsa på mer forskning och vapentillverkning. Den nya strategin har tagits fram under ledning av utrikeschefen Federica Mogherini.

”EU kommer systematiskt att uppmuntra försvarssamarbete och sträva till att skapa en stabil europeisk försvarsindustri, som är nödvändig för Europas självständighet att agera och ta beslut”, står det i den globala strategin som unionen ska följa.

Källa:

Brexit väcker försvarstankar i EU


  • Publicerad:
    2016-09-13 19:15