STORBRITANNIEN. Idag lade premiärministern fram ett förslag om att en folkomröstning angående landets medlemskap i EU ska hållas under juni månad.

Cameron2

Premiärministern David Cameron talade sig varm om ett fortsatt medlemskap i den Europeiska unionen. Trots det lade han idag fram förslaget att folket ska få rösta om ett fortsatt medlemskap i unionen.

— Inget land utanför EU har fått full tillgång till den gemensamma marknaden utan att samtidigt acceptera principen om fri rörlighet, sa Cameron inför parlamentet.

Han menade att landets skulle göra ”ett hopp ut i det okända” om man valde att lämna unionen då framtida relationer med andra europeiska länder skulle vara osäkra. Cameron pekade ut Norge som ett exempel på ett land som står utanför unionen och har ett frihandelsavtal med EU. Trots att man inte är med i unionen tvingas man betala lika mycket i avgifter och följa nästan alla regler samtidigt som man är utelämnad från beslutsfattningen.

Vidare menade han att valresultatet i en eventuell folkomröstning kommer att bli definitivt och inte leda till fler beslutsprocesser eller val. Landets regering är mycket splittrad i frågan om medlemskapets vara eller icke vara. Fler och fler politiker har dock sällat sig till sidan som vill se ett utträde ur den Europeiska unionen. Om förslaget går igenom kommer en folkomröstning att hållas den 23 juni i år.

Källa:
Cameron höll brandtal för EU


  • Publicerad:
    2016-02-22 18:55