Nyligen avslöjade tidningen USA Today att det amerikanska spionorganet NSA, National Security Agency, i hemlighet och utan domstolsbeslut övervakat 200 miljoner människors telefonvanor. Dessutom kommer även USA få tillgång till den datatrafik som EU lagrar från samtliga medborgare.

Nyligen avslöjade tidningen USA Today hur NSA övervakat 200 miljoner människors telefonvanor. Med hjälp av tre stora telefonbolag, AT&T, Bell South och Verizon, vilka tillsammans har 200 miljoner kunder, har NSA under loppet av fem år fått tillgång till drygt 2 000 miljarder telefonsamtal, skriver Washington Post. Övervakningen har skett i största hemlighet och utan domstolsbeslut.

En källa från NSA säger att ”målet är att bygga en databas över alla telefonsamtal som någonsin har ringts”. Bush har försvarat övervakningen och hävdar att den inte inverkar på människors integritet. Han har kritiserat läckan och varken bekräftat eller förnekat existensen av världens största databas, som sägs ha information om tiotals miljoner amerikaner.

Men för ”kriget mot terrorismen” kommer USA dessutom få tillgång till samtliga EU-medborgares samtal. Med hjälp av vår egen justitieminister Thomas Bodström och två andra justitieministrar inom EU kommer information om telefonsamtal inom Sverige kunna lagras hos den sionistiska världspolisstaten USA, likväl inom lydstaten EU. De tre justitieministrarna var drivande i att få till stånd en lag som innebär att samtliga EU-medborgares teletrafik lagras inom EU. Tidigare i år hölls ett så kallat högnivåmöte mellan EU och USA i Wien där ordförandelandet Österrike lovade att den trafikdata som lagras inom unionen även ska vara tillgänglig för USA.

Staterna Sverige, EU och USA säger sig värna ”frihet och demokrati”, men lever sällan upp till alla fagra löften och försäkringar. Så många förbudslagar och så mycket kontroll över medborgare som det är i den demokratiska tidsåldern har det aldrig varit, någonsin.


  • Publicerad:
    2006-05-27 00:00