Sveriges ÖB ber om utökad amerikansk militär närvaro i Europa
SÄKERHETSPOLITIK • Micael Bydén lägger diplomatin på hyllan när han som svensk ÖB helt öppet tar politiskt ställning i frågor med direkt bäring på landets säkerhet.
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén uttryckte på torsdagen under ett besök i Washington till USA:s högsta militära ledning en önskan om att landet sänder fler trupper till Europa.
Hans uttalande utmärker sig i så måtto att svenska överbefälhavare inte fullt lika öppet brukar ta politisk ställning.
Bydén samtalade under torsdagen bland annat med USA:s högst rankade officer – generalen och ordföranden i USA:s råd för landets väpnade styrkor Mark Milley.
”Vi vill ha större amerikansk militär närvaro”
Under en intervju för webbtidningen Politico får överbefälhavaren frågan om huruvida han ser utökad amerikansk militär närvaro som önskvärd vid en eskalerad kris mellan Ryssland och Ukraina.
— Om situationen – jag skulle inte säga ’kräver’ eftersom det är fel ord – men om situationen skulle förvärras tror jag att det skulle vara bra att ha ett större [amerikanskt] fotavtryck, svarar Micael Bydén.
Ämnet är känsligt på så sätt att medan Ryssland pekat på ukrainska provokationer mot sin granne i öster så har USA framfört starka synpunkter på Rysslands förmenta sammandragning av trupper nära gränsen till Ukraina.
Medan president Joe Biden hittills avfärdat en amerikanskt militärt ingripande vid en eskalerande militär kris mellan de två länderna, så har Nato-länderna Polen och Lettland uttryckt en stark önskan om en utökad amerikansk militär närvaro i närområdet.
USA har idag stor militär närvaro i Tyskland och Polen och intervjuaren frågar Bydén om det är där som han vill ha sina efterfrågade amerikanska trupper placerade.
— [Ja] antagligen dit de redan är i dag. För ni har baser i Europa. Det är inte så att ni inte är där, utan vi behöver förstärka vad ni redan har. Mer folk – mer förmåga, svarar ÖB som duckar för frågan om storleken på det militära tillskott han efterfrågar.
”Tror ni kommer till vårt stöd – om vi gör vår del”
Sverige är inte officiellt medlem i Nato, men har – allra helst sedan den Bilaterala avsiktsförklaringen undertecknades 2016 – ett nära samarbete med pakten, som har utlovat det nordiska landet ”militärt stöd vid en kris”.
”Om Sverige hamnar i knipa – då kommer vi” lovade dåvarande amerikanske utrikesministern James Mattis 2017.
Intervjuaren vill veta under vilka omständigheter som Bydén tror att USA skulle ingripa militärt till stöd för Sverige.
— Om vi visar att vi grejar att göra det vi ska, ja då ökar chansen att få stöd från USA. Med ett större [amerikanskt] fotavtryck i Europa tror jag att den chansen blir mycket större, förklarar ÖB för tidningen och fortsätter:
— Jag tar det inte för givet. Men stödet från ert land, och relationen till det, är en av de allra viktigaste faktorerna – även för Europas säkerhet.
Ett samarbete som skrämmer ÖB
ÖB hyser uppenbarligen oro för ett rysk-kinesiskt samarbete och framförde också i detta sammanhang en önskan om utökad amerikansk militär närvaro i Europa.
— Det är inte antingen/eller för oss. Jag förväntar mig inte att USA bara skulle dra sig ur Europa på grund av Kina, men det är uppenbart att ni också behöver anstränga er mer i den här delen av världen. Jag tror att ni kan göra båda. Vi ser mer av de [rysk-kinesiska relationerna] än tidigare, och det är en mycket bra fråga hur långt de har kommit, säger han till Politico
Pentagon om samarbetet med Sverige
En talesman för Pentagon kom under torsdagen i samband med ÖB:s besök i USA med följande officiella uttalande:
"USA:s försvarsdepartement och det svenska försvarsdepartementet samarbetar sedan länge, vilket framhålls i 2016 års bilaterala avsiktsförklaring. Vi har också ett starkt trilateralt samarbete med Sverige och Finland, vilka båda är nordiska Nato Enhanced Opportunity Partners.”
NEOP brukar på svenska beskrivas som ”ett partnerskap” och förklaras vara Natos samarbete med utvalda länder som inte är medlemmar i den USA-ledda militäralliansen.