INVASION. Sverige utsätts nu enligt SVT för en invasiv art som kan kväva allt i sin närhet. Det gäller Parkslide som beskrivs som en mardröm.

SVT varnar för en invasiv mardrömsväxt som kan kväva allt i sin närhet. Skärmbild: Youtube.

Sverige utsätts just nu för en invasion av oanat slag. Det är växten Parkslide som av SVT beskrivs som en ”mardröm” och som påstås kunna leta sig in i både väggar och avlopp samt ska vara nästan omöjlig att bli av med. Växten håller just nu på att sprida sig över hela Sverige men ska trivas extra bra i södra och sydvästra delen av landet.

— Det är nästan helt omöjligt att bli av med växten om den trivs. När du rycker den eller sågar ner den reagerar den som i Alien-filmerna. Då sprider sig rötterna från plantorna upp till sju meter under marken. Du kan då riskera att få den överallt, säger forskaren och växtekologen Jörgen Wissman på Centrum för Biologisk mångfald som följt denna och andra invasiva främmande arter på nära håll under lång tid.

Om växten etablerar sig i närheten av ditt hus, kan det gå som i England där ingen kommer att vilja köpa det.

— Kyrkogårdar, där växten inte kan grävas upp, har fått lämnas till sitt öde och blivit djungler i Storbritannien, berättar Wissman.

Om Parksliden får växa fritt, kan den kväva andra växter i sin närhet, vilket på sikt skulle kunna leda till att övriga växtgrupper i den mardrömsaktiga växtens närhet utrotas. Växten utövar även kemisk krigföring mot andra växter och saknar naturliga fiender i Sverige.

Vill en trädgårdsägare bli av med växten måste man gräva flera meter runt plantan och runt plantans närområde. När jorden, som kan vara full av rötter, ska transporteras bort så rekommenderas att lägga den i förslutna plastsäckar så att man inte råkar sprida växten.

— Släp med öppna galler är ett stort problem. Med dem riskerar man att sprida växterna mer än att bekämpa dem, säger Wissman.

Om regeringen via den så kallade ”besittningslagen” beslutar att samtliga av landets kommuner ska tvingas på den oönskade växten är i skrivande stund oklart. Det är även oklart om SVT kan anklagas för ”hets mot växtgrupp” då den invaderande växten ännu befinner sig i minoritet i landet i jämförelse med andra växtgrupper.

Källa:
Mardrömsväxten sprider sig över landet: ”Som i Alien-filmerna”


  • Publicerad:
    2019-10-07 12:15