USA. På flera platser i USA har judar samlats i sina synagogor för att gemensamt sörja det faktum att Donald Trump på tisdagen valdes till USA:s nästa president.

Judar i hela USA samlas nu i sina synagogor för att sörja Trumps valseger.

Judar i hela USA samlas nu i sina synagogor för att sörja Trumps valseger.

Rapporter har kommit från New York, Philadelphia, Atlanta, Los Angeles och andra städer med stor judisk befolkning att rabbiner har bjudit in sina församlingar att gemensamt träffas i synagogor för att sörja det faktum att Donald Trump har valts till USA:s nästa president.

— Människor känner sig sårade och modfällda, säger rabbi Rolando Matalon vid B’nai Jeshurun församlingen i New York och fortsätter:

— Som andlig gemenskap måste vi ge människor ett utrymme att hålla om varandra och be och sjunga, att ge människor en möjlighet att uttrycka sig.

Matalon menade också att de så småningom kommer att samla sig för att bemöta den ”bitterhet” som de menar Trumps kampanj har stått för, men att de först måste få ”bryta ihop och gråta och sörja”.

Den kvinnliga rabbinen Denise Eger leder synagogan Kol Ami i västra Hollywood, Los Angeles. Även hon samlade judarna i sin församling efter valet och menar att de verkligen är i en ”andlig kris” och att det inte vet vad de ska ta sig till eller om de ens tillhör USA längre.

Källa:
U.S. Synagogues Invite Grieving Jews to Sit Shiva Together After Trump Victory


  • Publicerad:
    2016-11-11 14:25