FINLAND. Under dagen släppte den finska polisen på mer information om gårdagens knivattack i Åbo. En 18-årig marockan misstänks nu för terrorbrott efter att ha dödat två och skadat åtta i en vansinnesattack.

Attentatsplatsen i Åbo.

Under gårdagen gick en rasfrämling till attack mot ett antal personer i den finska staden Åbo, enligt uppgift under det muslimska stridsropet ”Allahu Akbar!”.

Den finska polisen ville inte under gårdagskvällens presskonferens berätta ifall dådet utreddes som ett terrorbrott eller ej, men lät meddela att beredskapen och gränskontrollerna stärkts i hela landet.

Under dagen gick man däremot ut med mer information, då man bland annat berättade att gärningsmannen är marockan och enligt egen utsago 18 år gammal. Han ska ha anlänt till Finland under 2016 och ska ha bott på en flyktingförläggning i Åbo.

Den 18-årige marockanen sköts i benet i samband med att polisen skulle gripa honom och vårdas på intensivavdelningen på Åbo universitetssjukhus, varför han inte har kunnat höras av polis ännu.

Polisen har också bekräftat att man de facto utreder dådet som ett terrorbrott. Exakt varför vill man inte gå in på, förutom att det har att göra med hur han betedde sig innan han gick till attack. Vidare tror polisen att han valt ut sina offer slumpmässigt, men inriktat sig mot kvinnor, då de två döda är kvinnor liksom sex av de åtta skadade. De två männen ska ha skadats i samband med att de försökt hjälpa eller beskydda kvinnliga offer. Enligt uppgift ska det bland offren förutom finländare även ha funnits en svensk, en britt och italienare.

Den yngsta av de skadade är 15 år gammal och den äldsta 67 år.

Förutom den huvudmisstänkte har ytterligare fyra marockaner gripits i en lägenhet i Åbo, misstänkta för inblandning i dådet. Ytterligare en person är efterlyst internationellt.

Källa:
Polisen: Den huvudmisstänkte anlände till Finland 2016


  • Publicerad:
    2017-08-19 19:45