KULTUR. Nordfronts kulturredaktör har sett den nya miniserien The Head och berättar mer om denna iskalla mysterieserie.

När vintern kommer till Sydpolen går inte solen upp på sex månader men forskningen på den lilla forskningsstationen Polaris VI Antarctic Research Station slutar inte bara för att det blir kallt och mörkt. En liten grupp hårdföra forskare som kallas The Winterers stannar under vinterhalvåret och fortsätter med sitt viktiga arbete i kampen mot klimatförändringarna.

Allt är dock inte så enkelt som det verkar på Polaris VI. När man är isolerad länge kan man nämligen få en slags isoleringspsykos. Man kan börja tappa greppet om tiden, bli paranoid och till slut kan man bli psykotisk vilket kan innebära väldigt obehagliga saker.

Polaris VI Antarctic Research Station, platsen där The Head utspelas.

När våren börjar närma sig upphör basens kommunikation med omvärlden och sommarbefälet Johan Berg bestämmer sig för att återvända tidigare än planerat med en förtrupp och undersöka vad som är fel. Väl framme finner man enbart två av forskarna vid liv och i väldigt dåligt skick.

En av dem, forskningsledaren Arthur Wilde, har blivit utelåst i en tunnel under basen och den andra är den nya läkaren, Maggie Mitchell, som låst in sig i ett skåp i köket. Hon är livrädd och beväpnad med en stor kniv. De övriga av The Winterers har alla bragts om livet på mer eller mindre fruktansvärda vis.

Man hittar kulhål i väggarna, blodfläckar och utbrända fordon. Basens kommunikation är saboterad och det verkar ha varit mer eller mindre totalt kaos på den lilla forskningsstationen. Har forskarlaget drabbats av den hemska isoleringspsykosen eller är det något annat som har hänt på den lilla forskningsstationen?

När man börjar förhöra de överlevande skyller de på varandra och inget bevis eller alla märkliga saker man hittar ger den minsta klarhet i vad som egentligen har hänt. Dessutom fattas det en person ur forskarlaget, sommarbefälets gravida hustru, kan hon fortfarande vara vid liv och var befinner hon sig i såna fall?

Första säsongen i den här spanska serien från Viaplay består av sex delar och hade premiär världen över på olika strömningstjänster under sommaren/hösten 2020. Hjärnorna bakom serien är bröderna Alex och David Pastor från Barcelona i Spanien tillsammans med manusförfattaren David Troncoso. Trion har gjort en hel del skräck och science fiction-filmer samt TV-serier tidigare. Där de mest kända är filmerna Carriers från 2009 och Last Days från 2013.

Carriers, en tidigare film av skaparna bakom The Head.

I rollerna som forskare ser vi mer eller mindre okända skådespelare från olika delar av världen. Bland annat John Lynch som spelar forskningsledaren. Lynch har spelat många mindre roller i en stor mängd filmer och TV-serier. I rollen som den svenske läkaren Micke Svensson ser vi Andreas Svensson som även han har gjort en hel del mindre roller, främst i svenska TV-serier och filmer.

En rolig och smula förvirrande detalj med den brokiga sammansättningen av skådespelare är att de pratar sina respektive språk vilket ger oss en salig blandning av engelska, svenska och danska i seriens dialoger.

Under berättelsens gång byggs mysteriet upp genom att en av de överlevande, den kvinnliga läkaren, berättar vad som hände utifrån sitt perspektiv och alla makabra fynd börjar likt pusselbitar att falla på plats. Allt byggs upp väldigt stämningsfullt och rafflande och snart vet man inte vem man ska misstänka eller vad som egentligen har hänt. Är det bara fantasier från en isoleringspsykos eller är det egentligen någon eller något annat som ligger bakom alla hemskheter? Allt eftersom mysteriet nystas upp får vi se forskarna bli mer och mer paranoida och gamla intriger börjar göra sig påminda.

Seriens miljöer och själva basen känns trovärdiga även om själva kölden som borde vara väldigt synlig lyser med sin frånvaro. Själva mysteriet byggs upp på ett bra och gripande sätt och avsnitten har starka slut eller ”cliffhangers” och de olika vändningarna i berättelsen kommer väldigt överraskande.

Stämningen, upplägget och miljöerna drar tankarna till en annan liknande skapelse, The Thing. Och likt den bygger mycket av berättelsen på att alla är misstänkta och man vet inte förrän i sista minuten hur allt egentligen ligger till.

Läs även: Nordfront tipsar – The Thing

Även om The Head är väldigt underhållande och gripande finns det som vanligt en del politiska inslag man kan störa sig på. Vi får bland annat en rejäl dos feminism och den onde vite mannen. Givetvis slänger de in lite rasblandning och en stark svart kvinna i soppan också.

Följande stycken avslöjar en del av handlingen i seriens slut. Har man tänkt att se serien bör man sluta läsa här.

*Spoiler alert*

Under mysteriernas utveckling blir det uppenbart att den manlige forskningsledaren ibland drivs av något annat än sin forskning och här blir det lite väl mycket #metoo med en stark kvinna mot en ond vit privilegierad man som tar för sig både här och där. Men som serien utvecklas kan man ha överseende med detta politiska villospår. Även den lilla rasblandade romansen kan man förlåta då allt som byggs upp under berättelsens gång får allt märkligare och spektakulära upplösningar.

Personligen är jag inte så mycket för just TV-serier. Oftast tar det sån extremt lång tid att se en hel serie och handlingen brukar mest bara spinna vidare för att serien ska fortgå istället för att få ett avslut. Detta är dock en serie med ett tydligt slut.

Vi har här en given början och ett färdigt slut redan när berättelsen startar och själva serien bygger på mysteriet med vad som hände. En annan sak som talar till seriens fördel är att den inte är längre än att man hinner se den på en kväll.

Som avslutning återstår kanske bara det största mysteriet, hur kommer berättelsen att fortsätta i den kommande säsongen?


  • Publicerad:
    2021-01-14 09:00