UTRIKES. Att få använda den amerikanska sydstatsflaggan är en yttrandefrihetsfråga, anser USA:s president.

Bildkollage: ProgressiveCharlestown.

I USA rasar kampanjer mot att invånare ska få använda konfederationens flagga, som oftast förknippas med vita människor i de amerikanska sydstaterna. Lobbygrupperna som vill förbjuda flaggan anser att den är en ”hatsymbol” och ett uttryck för slavhandeln och förtrycket av afrikaner i USA, främst i den amerikanska södern.

När USA:s president Donald Trump på tisdagen fick frågan han tyckte att flaggan borde tas bort svarade Trump:

— Jag känner personer som gillar konfederationens flagga och de tänker inte på slaveri. Det handlar om yttrandefrihet.

Trump jämförde amerikanernas rätt att använda sydstatsflaggan med Black lives matter-rörelsens rätt att föra fram sina åsikter.

En journalist på CBS påminner om att Trump år 2015 sagt att han tyckte att flaggan borde hamna på museum, men det har för Trump inte inneburit att flaggan ska förbjudas.

Tidigare har affärskedjor som Walmart uppmärksammats för att man slutat sälja sydstatsflaggor på grund av deras ”rasistiska” konnotationer, men gärna sålt flaggor och spännen till bälten med IS-flaggan. De har även sålt tårtor med IS-flaggan fast de vägrat sälja ”rasistiska” konfederationstårtor.

Judar skötte slavhandeln – skyller på vita
Rabbinen och professorn i judiska studier Marc Lee Raphael visar att slavhandeln var Jews and Judaism in the United States: A Documentary History, att slavar var en judisk handelsvara bland många andra varor, som bomull, vaxljus, lampoljor med mera.

Han visar också att termen ”transatlantisk slavhandel” är missvisande eftersom judar agerade som mellanhänder och mäklare i slavhandeln på den afrikanska kontinenten och till Asien och Sydamerika, till vilket stora mängder slavar såldes.

Rabbinen och historikern Jacob Rader Marcus anger i sin historia i fyra volymer över judar i Amerika att över 75 procent av judiska familjer i Charleston, i sydstaten South Carolina, ägde slavar.

I Amerika ägde nästan 40 procent av judiska hushåll slavar. Dock, skriver Marcus, var de judiska populationerna inte stora i dessa stater. Men procentuellt sett för folkgruppen ägde de inte bara flest slavar, de skötte dessutom handeln med dem.

Under senare år har lobbyister även kritiserat Sverige för ”sin” delaktighet i slavhandel, i syfte att öka det svenska folkets kollektiva känsla av ”vit skuld”. Som Nordfront rapporterat var även den ”svenska” slavhandeln ett judiskt företagande initierat av Simon Abraham.

De vita är den enda ras i historien som har avskaffat slaveri.


  • Publicerad:
    2020-07-15 10:55