TYSKLAND. Igår demonstrerade tusentals tyskar på Berlins gator mot Merkel och hennes liberala invandringspolitik.

Uppemot 3,000 tyskar samlades under lördagen vid Washingtonplatz i centrala Berlin för att protestera mot landets förbundskansler Angela Merkel och hennes liberala invandringspolitik. Man krävde hennes avgång och protesterade även mot EU som man benämnde som en diktatur.

Demonstrationen hade arrangerats av en grupp som kallar sig “Vi för Berlin & Vi för Tyskland” men bland demonstranterna syntes även folk från PEGIDA och andra liknande grupper.

— Merkel arbetar mot sitt eget folk. Hon underskattar konsekvenserna av att släppa in så många olika människor med så många olika bakgrunder in i vårat land, säger en av demonstranterna.

Enligt rapporter från RT ska demonstrationen haft stark polisbevakning. Även en grupp motdemonstranter ska ha hållit upp skyltar där det stod “Nationalister måste bort” och “Asyl är en grundläggande rättighet”.

Idag hålls dessutom val i tre tyska delstater där det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) förväntas gå starkt framåt på de etablerade partiernas bekostnad. I delstaten Sachsen-Anhalt i östra Tyskland förväntas partiet få uppemot 20 procent och i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz i sydvästra Tyskland kring 10 procent.

Frauke Petry, som är partiledare för AfD kräver att Tyskland stänger sina gränser och har tidigare sagt att man ska skjuta människor vid gränsen som försöker ta sig in i landet illegalt. Om de förväntade framgångarna i valet säger hon:

— Nu flyttar vi in i de här tre delstaterna och nästa år i förbundsdagen. Låt oss bli en varaktig kraft i den tyska politiken.

Källor:
‘Merkel must go’: Thousands of anti-migrant demonstrators protest pro-refugee policy in Berlin
Stor spänning i Tyskland inför dagens delstatsval


  • Publicerad:
    2016-03-13 18:05