TYSKLAND. Det tyska musikpriset Echo drabbades av ”proteststormar” efter att två så kallade rappare med antisemitiska texter vann årets utmärkelse. Skandalen har blivit så omfattande att man helt enkelt valt att lägga ned priset helt och hållet.

Echo är ett av Tysklands främsta musikpriser, men i år blir sista gången någonsin det delas ut. Anledningen är att ”rap-duon” Farid Bang och Kollegah vann årets pris, trots textrader i sin musik såsom ”min kropp är mer definierad än Auschwitzfångarnas” och ”gör en till Holocaust, kom igen med en molotov”.

Valet av pristagare väckte stor anstöt i den tyska musikvärlden, och ska bland annat ha lett till att flertalet tidigare pristagare har lämnat tillbaka sina priser och offentligt tagit avstånd från Echo-priset.

Skandalen ledde till att den tyska musikbranschens intresseorganisation under onsdagen meddelade att man lägger ned Echo-priset helt och hållet.

”Det här musikpriset ska inte uppfattas som en plattform för antisemitism, kvinnoförakt, homofobi eller förringande av våldsbrott”, skriver man i ett uttalande.

Man öppnar dock upp för att priset kan komma att återuppstå, men i ny form. För att se till att ”fel” artist aldrig mer kan belönas kommer man att se över i fall en noga utvald jury kan bestämma vem som får ta emot utmärkelsen istället för att låta försäljningssiffror avgöra.

Källa:
Tyskt musikpris avskaffas efter antisemitism-skandal


  • Publicerad:
    2018-04-29 13:00