GÖTEBORG Den polisman som utreds för ofredande mot manliga kollegor ska enligt uppgifter vara lokalpolisområdeschefen för Göteborg Teodor Smedius.

Det var i december som Göteborgspolisen anordnade en chefskonferens på spahotellet Vann utanför Lysekil. I samband med detta ska en manlig polisman ha hållit fast manliga kollegor och tvångskysst dem i munnen och ansiktet, vilket han nu utreds för.

Nu skriver Samnytt att man har uppgifter om att mannen som utreds för brott är ingen mindre än polischefen i Göteborg Teodor Smedius.

Politiska ställningstaganden och valpåverkan

Om namnet Teodor Smedius är bekant för Nordfronts läsare är det för att han har bedrivit kampanjer mot Nordiska motståndsrörelsen. Smedius har i egenskap av tjänsteman brutit mot lagkrav om objektivitet, både år 2017 och 2018, då han gjort tydliga politiska ställningstaganden och ljugit om att grundlagsskyddade sammankomster är ”olagliga”. Därmed missbrukades ställningen som polischef för att påverka valrörelsen i Kungälv där Nordiska motståndsrörelsen ställde upp.

Fått kritik internt

Smedius har sedan han blev befordrad till polischef i Göteborg fortsatt göra sig ett namn som en polischef som bryter mot objektiviteten genom antivita och vänsteraktivistiska utspel. När Black Lives Matter-aktivister förstörde delar av Göteborg kommunicerade Smedius ut att polisen ”stod på demonstranternas sida” och skulle ha ”tålamod av guld”.

Han har också fått kritik internt för kostsamma genusutbildningar för att bekämpa ”sexistisk kultur” inom Göteborgspolisen. Bland annat betalade Göteborgspolisen stiftelsen Make Equal 220 800 kronor för att uppfostra polismännen i normer, inkludering och jämställdhet.

— Det har från början, när Smedius blev chef i City, varit tydligt att hans hjärtebarn är jämställdshetsarbetet. Han har under en lång tid haft den så kallade förändringsprocessen som prio ett i lokalpolisområdet. Det är såklart en agenda. När Smedius kom till området så fick vi i City helt plötsligt höra att vi har problem. Problem med allt ifrån hög våldsanvändning till en sexistisk kultur. Problem som Smedius ska lösa, sade en poliskälla till Samnytt förra året.

Politisk snedvriden polisledning i Göteborg

Teodor Smedius överordnade polischef, Erik Nord, säger till media att han trots det misstänkta ofredandet av kollegorna att har förtroende för Smedius. Erik Nord och Teodor Smedius har fungerat som ett slags radarpar under flera år där även Nord uppvisat en agenda mot Nordiska motståndsrörelsen och invandringskritiker överlag, nu senast i samband med dödshoten mot journalisten Joakim Lamotte som Erik Nord säger beror på Lamottes ”provokativa journalistik”.

Det var Nord och Smedius som var ansvariga för Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer i Göteborg 2017 och Kungälv 2019 där polisen i bägge fallen tog ställning mot demonstranterna istället för att göra sitt jobb. Efter att Erik Nord förbjudit demonstrationen i Göteborg försökte han få samtliga demonstranter fällda för hets mot folkgrupp vilket ledde till en omtalad rättegång som Nordiska motståndsrörelsens åtalade aktivister gick segrande ur. Både Nord och Smedius befordrades efter demonstrationen i Göteborg på initiativ av Morgan Johansson (S). Under demonstrationen i Kungälv tillät polisen den att urarta i våld och kastade projektiler mot demonstranter, vanliga åskådare och polishästar.