Uppgifter: Svindlande summor till Bidens från kinesisk underrättelsetjänst
KORRUPTION • USA:s nuvarande presidentfamilj ska via sonen Hunter ha erhållit sammanlagt 51 miljoner dollar av en kinesisk affärmogul knuten till landets underrättelsetjänst.
Personer med anknytning till Kinas absoluta elit ska till familjen Biden enligt uppgifter, som kommit bland annat New York Post och Morgonposten till del, ha utbetalat:
- 20 miljoner dollar i en tvivelaktig affärsuppgörelse.
- ytterligare 31 ”oförklarade” miljoner.
Mest engagerad i transaktionerna uppges Joe Bidens son Hunter Biden ha varit.
Denne har till exempel vid ett flertal tillfällen begivit sig till Kina för att på plats förhandla och organisera överföringarna.
För att även fadern varit involverad i transaktionerna talar det faktum att han som vicepresident under Barack Obama så tidigt som 2013 av sin son introducerades för en företagsledare i den kinesiska investeringsfonden Bohai Harvest RST (BHR).
Mörkade sitt fortsatta ägande
2018 blev det känt att Hunter Biden ingick i styrelsen för BHR.
När Hunters advokat ett år senare tillkännagav att Hunter avträtt sin plats i styrelsen, nämnde han inget om Hunters fortsatta 10-procentiga ägande av fonden.
I november 2021 såldes så denna andel – för runt 20 miljoner USD.
Spindeln i nätet vid denna affär anklagas den kinesiske affärsmogulen Che Feng – svärson till People’s Bank of Chinas tidigare guvernör Dai Xianglong, och nu under pågående utredning för korruption, för att ha varit.
Feng har tidigare lett den så kallade Byrå nummer åtta – ett organ med uppgiften att med underrättelser snärja och kompromettera betydelsefulla icke-kineser.
I sin korrespondens med Hunter gick Feng under epitetet The Super Chairman, vilket Hunter själv klargör i ett mejl.
31 miljoner dollar – i utbyte mot vadå?
Av korrespondensen dem båda emellan framgår vidare att den sammanlagda lönen som utgått till familjen Biden för fyra andra sammanträffanden och överenskommelser med Feng uppgår till 31 miljoner dollar.
Som president har Joe Biden anklagats för att hålla en oförsvarligt ”mjuk linje gentemot Kina”.