UTRIKES. Pentagon i USA har meddelat att man gjort flyganfall mot Syrien och Irak. Det ska ha varit en ”hämnd” mot Iran och Palestina.

Bilden visar en bombövning gjord i augusti i år. Foto: U.S. Air Force/Twitter.

USA:s bombning av mål i Syrien och Irak under söndagen utfördes med hämnd som förevändning, efter att en amerikansk medborgare dog under en attack på en ”irakisk koalitionsbas” som skedde på fredagen.

USA slog mot fem olika platser, tre i Irak och två i Syrien. Pentagons talesman Jonathan Hoffman meddelade att målen var Iran-stödda militära lager och styr- och kontrollcentra som användes för att utföra attacker. I ett uttalande meddelar han att ytterligare defensiva försvarsåtgärder kan bli aktuella:

Iran och deras Hizbollah-ombudsstyrkor måste upphöra med sina attacker på amerikanska styrkor och deras koalitionsstyrkor, och respektera Iraks suveränitet, för att förhindra att amerikanska styrkor kommer att utföra ytterligare defensiva handlingar.

Att USA påstår sig värna om Iraks suveränitet är ironiskt då det ledande politiska skiktet i Irak förgäves bett om att de runt 5 000 amerikanska soldater som nu befinner sig i landet ska lämna detsamma.

Dagen innan attacken varnade den republikanske senatorn Tom Cotton för att Iran bör få lida om amerikanskt blod har spillts i Irak.

Källor:
US strikes Iran-backed militia strongholds in Iraq and Syria
US Conducts Retaliatory Strikes Iranian-backed Militia in Iraq; 12 Reported Killed
Iraq: American troops leaving Syria cannot stay in Iraq


  • Publicerad:
    2019-12-30 12:45