UTRIKES. USA utförde i natt ett flyganfall i östra Syrien. Målet var anläggningar som används av Iranstödda milisgrupper.

Flyganfallet var Joe Bidens första som president. Foto: Pixabay (Public Domain).

USA har genomfört flygattacker mot Iranstödda milisanläggningar i östra Syrien. Attackerna har godkänts av USA:s president Joe Biden och var avsedda som repressalier för raketattacker mot USA:s baser i Irak.

— Under president Bidens ledning genomförde amerikanska militärstyrkor tidigare i kväll flygattacker mot infrastruktur som användes av Iranstödda militanta grupper i östra Syrien, säger Pentagons talesman John Kirby i ett uttalande.

Attacken ägde rum natten till fredagen.

Bombningen av det syriska territoriet ska enligt Kirby ha varit avsedd som vedergällning mot ”de senaste attackerna mot amerikansk och koalitionens personal i Irak” och ska ha syftat till att ”lösa upp spänningarna i Mellanöstern”.

Kirby uppger att attackerna ska ha orsakat allvarliga skador på infrastrukturen för ”ett antal militära grupper med iranskt stöd, inklusive Kata’ib Hizbollah och Kait’ib Sayyid al Shuhad”. Flera anläggningar ska ha förstörts.

Enligt obekräftade rapporter från Syrien har det förekommit explosioner nära Al-Bukamal, en stad i Deir-ez-Zor-provinsen nära gränsen till Irak.

De rapporterade flygattackerna kommer efter en serie raketattacker mot Green Zone i Bagdad, Balad Air Base och Erbils internationella flygplats i Irak under de senaste två veckorna. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret och Pentagon har inte officiellt pekat ut någon.

Det är inte första gången USA beskyller Iran för attacker mot amerikanska trupper och entreprenörer i grannlandet Irak. Efter att en entreprenör dog riktade Trump-administrationen in sig på Hizbollah-milisen och andra Shia Popular Mobilization Units (PMU), som kulminerade i drönarmordet på general Qassem Soleimani, befälhavare för iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i Iran i januari 2020.

Vid den tidpunkten ledde Biden själv kören av demokrater som fördömde president Donald Trumps tilltag och menade att det var som att ”kasta en dynamitgubbe i en krutdurk”. Nancy Pelosi uttalade att attacken på Soleimani riskerade att ”framkalla ytterligare farlig eskalering av våldet” och att den genomförts utan kongressens tillstånd.


  • Publicerad:
    2021-02-26 09:30