USA. Tröjor med amerikanska flaggor på är inte tillåtna i amerikanska skolor när de kan uppröra minoriteter. Det har USA:s högsta domstol beslutat.

Eleverna som skickades hem. Tröjor med amerikansk flagga på får inte bäras av vita när minoriteter kan uppröras och starta bråk.

Eleverna som skickades hem. Tröjor med amerikansk flagga på får inte bäras av vita när minoriteter kan uppröras och starta bråk.

Högsta domstolen har avslagit ett överklagandet över en tvist på Live Oak High School i Kalifornien. Skolans företrädare ska enligt HD ha gjort rätt när de brutit mot yttrandefrihetsgrundlagen efter att ha tvingat tre elever att ta av sig sina t-tröjor med den amerikanska flaggan på.

Tre skolelever, Daniel Galli, Matt Dariano och Dominic Maciel, hade tröjor på sig med den amerikanska flaggan på samtidigt som skolan skulle fira den mexikanska högtiden Cinco de Mayo. Skolan uppskattade inte att eleverna under denna dag valt tröjor med amerikanskt patriotiskt bildspråk och fruktade att detta kunde leda till mexikanska gäng på skolan skulle starta bråk med andra elever.

Föräldrar till de tre eleverna höll inte med om att deras barn skulle bestraffas för att andra är våldsamma och anlitade advokater att föra deras talan. Advokaterna argumenterade att tröjorna inte uppmanade till våld och därför är helt lagliga att bära enligt yttrandefrihetsgrundlagen. En domstol gav dock skolan rätt i februari förra året.

Nu har USA:s högsta domstol fastslagit att skolan gjorde rätt att tvinga eleverna att byta kläder. Överklagan har avslagits eftersom Högsta domstolen inte anser att skolan har brutit mot yttrandefriheten.

I USA:s högsta domstol är över hälften av annan etnisk bakgrund än de vita skoleleverna. Av de nio domarna är minst tre judar, en puertorican och en neger.

Källa:
Supreme Court rejects free speech appeal over Cinco de Mayo school dispute


  • Publicerad:
    2015-04-05 14:30