LUND. Lunds kommun vill inte bara ge nybyggda bostäder till så kallade ”nyanlända”, utan också tillhandahålla en ”meningsfull fritid” åt dessa. Bakom projektet står bland annat kommunens så kallade ”inkluderingskoordinator” Oliwer Karlsson, som har kopplingar till våldsbejakande vänsterextremism.

Lunds kommun flödar av godhet och låter inte bara ”nyanlända” – ett nysvenskt ord som inte sällan innebär ”migranter utan asylskäl” – få tillgång till nybyggda studentbostäder istället för de studenter de var avsedda för, utan kommer därutöver att med skattebetalarnas pengar även se till att de ”nyanlända” får en ”meningsfull fritid”.

I ett pressmeddelande från kommunen står att läsa att de i höst, i samarbete med en lokal ”värdedriven” basketklubb (IK Eos), kommer att inrätta ett nytt uppsökande resursteam som ska ha till uppgift att ”bidra till en mer meningsfull och aktiv fritid för nyanlända barn, unga och familjer”.

Kommunen kommer att behöva rekrytera personer med ”bred språkkompetens” för att möjliggöra projektet. Lunds kommun och Länsstyrelsen i Skåne ställer skattekronor till förfogande för att hålla projektet igång i ett år, och under den tiden ska man se hur man ska kunna få till en mer långsiktig ekonomisk lösning.

Bakom projektet står bland annat kommunens ”inkluderingskoordinator” Oliwer Karlsson.

— Projektet är ett led i ett långsiktigt arbete för att fler Lundabor ska få ingångar i vårt rika kultur-, fritids- och föreningsliv, säger Karlsson.

Vid en närmare granskning har det visat sig att Karlsson är en hängiven asylaktivist. I flera inlägg på Facebook har han drivit frågan att migranter som saknar asylskäl ska få stanna i Sverige. I slutet av 2017 engagerade han sig i ”flera tusen barns framtid” och krävde bland annat att ”samtliga utvisningar till Afghanistan av barn och unga som kom 2015 måste stoppas …” och att ”Gymnasielagen behöver utvidgas till att gälla fler unga”.

Karlsson har också engagerat sig i material från den vänsterextrema våldsbejakande gruppen ”Allt åt alla”.

Som exempel på våldsbejakande vänsterextremister listades ”Allt åt alla” år 2015 av dåvarande samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, bredvid grupper som AFA, Revolutionära fronten och SUF. I en artikel beskrev hon Allt åt alla så här:

Allt åt alla har på bloggar och hemsidor på olika sätt gjort tydligt att man inte ser något direkt problem med våld som en strategi. Organisationen har också ordnat evenemang där överskottet gått till aktivister från Revolutionära fronten som gripits i samband med Operation Eskil i Mälardalen 2013. Sju av åtta aktivister som greps dömdes för misshandel eller olaga hot.

Källor:
Kommunen i Lund ska finansiera ”meningsfull fritid” för migranter/
Vänsterextremist bakom fritidsprojektet för nyanlända
Nytt samarbete ska ge nyanlända bättre fritid


  • Publicerad:
    2019-07-21 22:00