USA. Politikerna i staden San Francisco har förklarat krig mot läsktillverkarna. Med ett nytt förslag, som enhälligt röstades igenom förra veckan, tvingas läskproducenterna att trycka en varningstext på alla drycker som innehåller socker.

Läsk

Det var under gårdagen som beslutet röstades igenom av politikerna i San Francisco. Samtidigt röstade man igenom ett förslag som kommer göra det förbjudet att göra reklam för sötade drycker på stadens egendom, t.ex. busshållsplatser. Förbudet kommer även att gälla användandet av allmänna medel för inköp av sockrad dryck.

Varningstexten kommer enligt förslaget lyda:

”VARNING: Att dricka sockersötade drycker bidrar till fetma, diabetes och försämrad tandhälsa. Detta är ett meddelande från staden San Francisco”.

– I dag har San Francisco skickat ett tydligt budskap om att vi måste göra mer för att skydda vår medborgares hälsa. De här varningstexterna kommer att ge människor nödvändig information för att ta beslut om vilka drycker de ska dricka. Att kräva varningstexter på läskreklam tydliggör också att de här dryckerna inte är ofarliga, tvärtom, menade Scott Wiener som är initiativtagare till förslaget.

Läsklobbyn är dock inte lika entusiastiska över förslaget och har i ett uttalande till nyhetsbyrån Associated Press sagt att man kan tänka sig att stämma staden för att hindra förslaget.

Borgmästaren i San Francisco har nu tio dagar på sig att ta ställning till förslaget. Om han väljer att godkänna det börjar restriktionerna gälla redan i sommar.

Källa:
San Francisco tar strid mot läskindustrin


  • Publicerad:
    2015-06-16 19:40