MUSIK. Denna vecka presenteras låten Om hundrede aar er alting glemt av Lumsk. Låten är från början en dikt skriven av Knut Hamsun.

Lumsk är ett folk-metal band från Trondheim i Norge. Gruppen blandar klassisk norsk folkmusik med rock och metal.

Lumsk släppte först en egenproducerad demo som under 2001 följdes upp av en EP. Året därpå bytte Lumsk skivbolag och släppte sitt första album. Debutalbumet präglades av blandningen mellan klassiska instrument och metal. Bandets debutalbum kom att kretsa kring sagan om Åsmund som i Lumsks tolkning seglar från Irland för att rädda kungens dotter från en grupp troll.

Bandet släppte flera år senare sitt andra album, Troll. Med en ny sångare och med en ny gitarrist tonades de mörka och hårda influenserna ner. Skillnaden från debutalbumet var också den att skivan inte hade en genomgående linje utan varje enskild låt fick ”tala för sig själv”. Låtarna kan beskrivas som sagor och texterna, som författades av Birger Sivertsen och hans fru Kristin, inspirerades av den nordiska mytologin.

År 2007 släppte Lumsk sin tredje fullängdare med titeln Det Vilde Kor. På detta album har Lumsk lagt musik till en diktsamling, med samma namn som albumet, skrivna av den berömda norska författaren, poeten och nationalsocialisten Knut Hamsun. Med detta album tonades folk-metal ljudet ner och musiken antog en mer lugn och progressiv natur.

Bandet består i dagsläget av sex medlemmar:

Espen Warankov Godø – Keyboard
Eystein Garberg – Gitarr
Espen Hammer – Bas
Ketil Sæther – Gitarr
Vidar Berg – Trummor
Annelise Ofstad Aar – Sång

Om hundrede aar er alting glemt kan bäst beskrivas som en tankeställare. Låten, eller egentligen dikten, handlar om tid. Vår tid på jorden och vad vi väljer att göra med den tid vi fått.

Låttext:
Om hundrede aar er alting glemt


  • Publicerad:
    2013-04-05 20:00