MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det norska black metal bandet Ulver och deras låt I Troldskog Faren Vild från bandets debutalbum Bergtatt: Et Eeventyr i 5 Capitler.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Förra veckan fick det svenska black/viking metal bandet Vintersorg stå för Veckans låt här på Nordfront. Ett band som man kan förmoda haft väldigt stort inflytande över Vintersorgs tidiga musik är det norska black metal bandet Ulver, och därför vill vi denna vecka presentera detta band som även tidigare recenserats här på Nordfront.

Ulver bildades i Oslo 1993 av den då blott 16-årige Kristoffer Rygg. Vid det laget hade vissa norska black metal band börjat tröttna på den ganska enkelspårigt satanistiska imagen inom scenen och därför börjat utveckla en mer urnordisk och hednisk sådan, vilket bland annat innebar att många band också börjat skriva texter på norska istället för engelska. Ulver var dock det första bandet som tog ännu ett steg genom blanda in nordiska folkmelodier, akustiska instrument och stämningsfull sång i sin black metal på ett väldigt påtagligt sätt. Idag finns många band som gör den typen av musik, men när Ulver 1995 släppte sitt debutalbum Bergtatt var detta något nästintill revolutionerande. Albumet, som idag fått något av en kultstatus i black metal scenen, hyllades redan då av både recensenter och andra musiker för den välskrivna och innovativa musiken. Särskilt uppmärksammad blev Kristoffer Rygg, eller Garm som han kallade sig, för sin stämningsfulla, ljusa sång som skapade en skarp kontrast mot den aggressiva musiken, vilket gav den en helt ny atmosfär. Än mer imponerande är det när man betänker att bandets medlemmar endast var i övre tonåren när de spelade in Bergtatt.

Albumet består av fem låtar, som kallas kapitel, där man får följa en ung kvinna som blir “bergtagen”, ett urnordiskt begrepp som innebär att en person fångas in av skogens makter och väsen. Ett fenomen som man kan tänka sig upplevdes väldigt verkligt och skrämmande för många av våra nordiska förfäder, framförallt under medeltiden då kristendomen inte lyckats utradera den gamla hedniska tron på skogens väsen, men samtidigt gjort dem till något mer främmande och diffust.

Texterna är också skrivna på arkaisk danska, som var skriftspråk även i Norge i forna tider, vilket förhöjer musikens och berättelsens mystik ytterligare, särskilt i den kusliga dialogen mellan “Pigen” och “De Underjordiske”. Veckans låt heter I Troldskog Faren Vild och är det första kapitlet i Bergtatt: Et Eeventyr i 5 Capitler.

De ventede Tøsens Hiemkomst
Hun vaer i mørck Skog faren vild
Sneens Tepper hafde bredet sig hen
Paa Stien hiem – hendes eeneste Ven

Om hun bare kunde
Følge Stiernernes Baner
Ey hun skulde vildfare
Blandt disse mørcke Graner

Skogens mørcke Arme forbarmede sig ofver dend fremmede Giæst
Giorde hende vaer i siine inderste Tankers Veemod
At i Bergekongens Kammer tørstes efter Christenblod

[De Underjordiske:]
«Det nærmer sig stille: Een sørgeklæst Pige
Sidder derinde med foldede Hænder
Hun sender een Bøn til det himmeldske Rige»

Ofver hendes Hode
Det drybber fra Qviist
Draabe for Draabe som Blodet
Fra Kroppen til Jesu Christ

[Pigen:]
«Aa, eismal i ein uggin Skog
Eg kjenn at i Kveld
I Kveld tenkjer ingen paa meg»


  • Publicerad:
    2016-03-04 20:00