Dagens datum 26 september: Denna dag 1936 föddes den sydafrikanske Winnie Mandela, även känd som ”nationens moder”.

Winnie

Winnie Madikizela-Mandela, född som Nomzamo Winfreda Zanyiwe Madikizela, 26 september 1936 i Mbongweni nära Bizana, östra Kapprovinsen, är en före detta sydafrikansk politiker som har varit riksdagsledamot, biträdande minister och har chef för den kvinnliga sektionen till ANC (African National Congress).

Hon tog examen i socialt arbete vid Jon Hofmeyer School och sedan i internationella relationer från University of the Witwatersrand i Johannesburg. Hon arbetade som socialarbetare på Baragwanath Hospital, där hon år 1957 träffade den mycket äldre och redan kända ANC-aktivisten och senare Sydafrikas president Nelson Mandela. De gifte sig året därpå och fick två döttrar.

Winnie Mandela utmärkte sig tidigt som en ledande motståndare till landets vita befolkning under sin makes tid i fängelset (augusti 1962 – februari 1990). Hon väckte uppmärksamhet med sin våldsamma retorik och förespråkande mord på vita bland annat genom en mycket grym metod, kallad ”necklacing” som innebär att man avrättar någon genom att träda ett gummidäck fullt med bensin runt bröstet och upp till halsen på offret och sedan tända på. Det hävdas att det tar upp till 20 minuter innan offret dör.

South-Africa

Hennes rykte försämrades allt mer med tiden men det hindrade inte henne från att fortsätta sin politiska verksamhet. I januari 1989 blev Winnie Mandela anklagad av sin livvakt, Jerry Richardson, för att ha beordrat honom att kidnappa och döda en påstådd informatör, 14-årige ANC-aktivisten James Seipei (också känd som Stompi Moeketsi), tillsammans med tre andra ungdomar på Winnies bakgård i Soweto. Hon påstod att pojkarna blivit sexuellt utnyttjade av pastorn Paul Verryn och att detta var anledningen till att de kidnappades. De fyra pojkarna blev slagna vid Winnies bakgård för att få dem att erkänna att ha haft sex med pastorn. 14-årige Seipei anklagades för att vara en angivare, och hans kropp hittades senare i ett fält med sticksår i halsen den 6 januari 1989.

Winne Mandela befanns skyldig och dömdes år 1991 till sex års fängelse, men domen överklagades och kom senare att minskas till böter.

Ett år senare blev Winnie Mandela anklagad för ett ytterligare mord. Den här gången på en nära vän till familjen, Dr. Abu-Baker Asvat som hade undersökt Seipeii vid Mandelas hus. Hon sades ha betalat motsvarande 8 000 dollar i syfte att tysta honom, men utredningen lades ner då vittnen dragit tillbaka sina vittnesmål.

När den sydafrikanska Sanningskommissionen år 1998 granskade Mandela skrev den i rapporten att”Winnie Madikizela Mandela var politiskt och moraliskt skyldig till grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna” och att hon ”var ansvarig, genom försummelse, för att ha begått grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna”. Totalt granskades hon för 18 grova brott, däribland åtta mord. Minst fem mord uppgavs av de inblandade ha utförts på Winnies order.

I april 2003 befanns hon skyldig i 43 fall av bedrägeri och 25 fall av stöld. Hon dömdes till fem års fängelse. I juli 2004, kom överklagandet till en högre domstol i Pretoria. Domen uppgav att ”de brott inte har begåtts med personlig vinning som syfte”. Domaren gav villkorlig dom för stöld, men biföll bedrägerier, och minskade straffet till fängelse i tre år och sex månader.

Kort efter domstolsprocessen sade hon upp alla ledande positioner inom ANC, men återvände till politiken igen 2007.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-09-28.


  • Publicerad:
    2018-09-26 00:15