HBTQP Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, riktar skarp kritik mot RFSL efter att ha tilldelats antipriset ”Den rosa tisteln”. Hon menar att organisationen inte tar till sig av kritik, utan istället stämplar oliktänkande med diverse epitet.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet och krönikör på den judiska tidningen Expressen, har uttryckt kritik mot homolobbyn för att hon tilldelats homolobbbyorganisationen RFSL:s
antipris ”Den rosa tisteln”. Pristagaren Wold menar att den HBTQP-lobbyn inte hanterar kritik på ett konstruktivt sätt, utan istället misstänkliggör och stämplar kritiker som ”transfober”.

I en Expressenkrönika förklarar hon att antipriset traditionellt har delats ut till dem som RFSL anser ha en felaktig inställning i transfrågor. Hon pekar på att priset ofta tilldelas medier och journalister som granskat transvården kritiskt, personer som ifrågasatt konceptet om att kunna ”födas i fel kön”, eller feminister som anses motarbeta transrörelsen.

I år har Wold själv mottagit priset, något hon menar är en reaktion på hennes kritik mot ett lagförslag om förenklad procedur för byte av juridiskt kön. RFSL
motivering var att Wold ”negativt påverkat transpersoners rättigheter”. Lagförslaget som ska förenkla ”könsbyte” väntas träda i kraft 2025.

Problematiserar transfrågan

Hon ifrågasätter också organisationens kompetens att bedöma komplicerade medicinska frågor och uttrycker oro över att RFSL
teorier om ”könsidentitet” kan vara skadliga för ungdomars hälsa.

— RFSL är en stor och välfinansierad organisation, men använder sig ofta av ”svaghetskortet” när de möter motstånd, skriver Wold i sin krönika.

Hon avslutar med en uppmaning till fortsatt kritisk granskning av RFSL
idéer och de lagförslag som dessa kan ge upphov till, trots att hon förväntar sig motstånd från organisationen.

”Fyll på lagret med tistlar!”, avslutar hon skarpt.